Cadouri din romania

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ŞI AL IRLANDEI DE NORD


REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ŞI AL IRLANDEI DE NORD


-ANGLIA                                                                    capitala : Londra
-ŢARA GALILOR                                                      capitala : Cardiff
-SCOŢIA                                                                     capitala : Edinburgh
-IRLANDA DE NORD                                              capitala : Belfast


SUPRAFAŢA                                           244.130 km2
POPULAŢIA                                            58 mil. loc.
DENSITATEA MEDIE                           238 loc./ km2
AŞEZARE GEOGRAFICĂ                    Lat. N. :490 10’ - 600 50’
                                                                  Long. E : 10 45’ - 80 10’
CAPITALA                                              LONDRA
LIMBA                                                     engleză; galică în Scoţia şi galeză în Ţara Galilor
RELIGIA                                                  protestantă si catolică
MONEDA                                                lira sterlină
PRODUS INTERN BRUT                      575 470 mil. USD
FORMA DE STAT                                   monarhie
MEMBRĂ A UNIUNII EUROPENE


CONDIŢIILE  NATURALE  ŞI  CLIMA

Relieful este diferit, de la teritoriile joase dintre gurile râurilor Exe şi Tees -roci sedimentare moi, cretă, argilă, gresie-, trecând apoi la dealuri de cretă sau calcar ca Costwolds, Chiltenrs, North Downs şi South Downs, şi munţi : Cambrieni, (Snowdon -1085 m), Penini, Grampiani cu vârful cel mai înalt,  Ben Nevis 1344 m. Zona de sud-est este o zonă de câmpie, cu sol preponderent argilos.
Râurile sunt scurte, dar cu debite importante, ceea ce le face navigabile : Tamisa, Severn(cel mai lung), Trent, Shannon, Exe, Avon, Tees, Ouse.
Clima Angliei este moderată, oceanică, aflată sub influenţa Curentului Golfului. In cea mai mare parte a anului, vremea este ploioasă şi schimbătoare, datorită câmpurilor ciclonice de joasă presiune formate în Oceanul Atlantic.Cel mai des întâlnit fenomen meteorologic este ceaţa (smog), care în amestec cu fumul rezultat din poluare a dus la apariţia sintagmei “ceaţă londoneză”. Cele mai reci luni sunt ianuarie şi februarie (+4 0C) iar cele mai calde iulie şi august (+16-18 0C). In sud-estul ţării media anuală a precipitaţiilor este de 650 mm, iar în vest de 1000 mm.

INSULELE

Parte a Regatului Unit sunt şi insulele şi grupurile de insule din jurul Marii Britanii, ca Orkney, Shetland, Scilly. Alte insule au adunare legislativă şi administraţie proprie : Anglesey, Wight, Man, Hebridak.


O  ŢARĂ  ÎNTRE  APE

Fiind o insulă, Anglia este înconjurată de ape . La vest se află Oceanul Atlantic, la nord-est Marea Nordului, la sud-sud-est Marea Mânecii. Intre Irlanda şi Marea Britanie se află Marea Irlandei. Până în anii ’90 legăturile dintre Anglia şi Europa erau pe cale navală şi aeriană. Din mai 1994 se poate face legătura pe cale feroviară cu Franţa pe sub Canalul Mânecii, prin Eurotunel.


POPULAŢIA  ŞI  ORAŞELE

         Marea Britanie este o ţară puternic urbanizată. Peste 90% din populaţie trăieşte în  oraşe iar 30% numai în oraşle mari şi  în suburbiile acestora:
Londra (6 809 000 loc.) ,
Birmingham (2 632 000 loc.) ,
Manchester (2 600 000 loc.) ,
Leeds (2 053 000 loc.) ,
Glasgow (1 700 000 loc.) , 
Liverpool (1 467 000 loc.) ,
Sheffield (1 297 000 loc.) ,
New Castle (1 135 000 loc.) ,
Edinburgh (440 000 loc.) ,
Cardiff (279 000 loc.) ,
Belfast (279 000 loc.).

RESURSELE  NATURALE  ŞI  ECONOMIA

Marea Britanie se situează pe locul 6 între puterile lumii. Coloniile de care a dispus timp de secole (Australia, India, Canada, Africa de Sud) au asigurat materia primă pentru diferite industrii prelucrătoare; Faptul că a fost din cele mai vechi timpuri o mare putere navală a ajutat-o foarte mult în dezvoltarea economică. Râurile cu debite importante au permis construcţia hidrocentralelor care asigură energia electrică în Scoţia şi Ţara Galilor.
            O altă resursă energetică importantă sunt cărbunii, a căror exploatare încă  din evul mediu a condus la apariţia revoluţiei industriale. Anglia mai dispune de petrol (locul 3 în Europa, după Rusia şi Norvegia) şi gaze naturale.
             Exploatarea lor din Marea Nordului se face prin instalaţii moderne . Prin conducte ele sunttransportate spre rafinării, în porturi, unde se prelucrează în întreprinderi petrochimice şi transformate în combustibili, îngrăşăminte, mase plastice, medicamente, detergenţi, etc. Din totalul energiei consumate 76% se obţine din ţiţei şi gaze naturale, iar 8,5 % din cărbune. Energia nucleară asigură 15,5%. Restul de 10% este acoperit de hidrocentrale.
             Deşi în regres, producţia anuală de cărbune atinge 42 mil. tone.
            Tot în regres  se află şi pescuitul, din cauza concurenţei internaţionale şi a exploatării nemiloase a acestei resurse de-a lungul timpului. Această activitate este vitală pentru porturi mai mici ca Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn, Fletwood.
O altă resursă naturală este lemnul. Pădurile acoperă 10% din suprafaţa ţării, şi jumătate din ele sunt proprietatea statului.

         INDUSTRIA
         Industria prelucrătoare asigură ocuparea a 34% din forţa de muncă şi 24% din PIB. Ramurile industriale tradiţionale ca producţia de textile şi oţeluri cedează locul ramurilor producătoare sau utilizatoare de tehnică de vârf. Industria construcţiilor ocupă un loc important, iar sfera serviciilor se lărgeşte oferind tot mai multe locuri de muncă.

         TRANSPORTURILE
         Anglia dispune de o reţea de drumuri cu înveliş rigid de 362.357 km, din care 3147 sunt numai autostrăzi. Pe drumurile publice se desfăşoară 90% din transportul de persoane şi 82% din cel de mărfuri. Reţeaua de căi ferate se întinde pe o lungime de 37440 km. Centre ale transporturilor fluviale şi maritime sunt porturi ca : Londra, Cardiff, Liverpool, New Castle, Glasgow, Belfast, Plymouth, Portsmouth, Aberdeen etc. Tunelul de sub Canalul Mânecii leagă Folkestone de portul francez Calais. El are o lungime de 49,94 km.
            Aeroporturile britanice sunt utilizate annual de peste 90 milioane călători şi pe aici se vehiculează 2 milioane tone mărfuri anual.

AGRICULTURA

         Agricultură se face în zona de câmpie, pe pâmânturile arabile din East Midlands (estul Angliei Centrale) şi East England (la nord de Londra) şi  pe Câmpia Fen. In zonele cu climă blândă din vestul ţării se cultivă grâu, orz, cartofi şi sfeclă de zahăr.
            Zootehnia este o ramura bine reprezentată ; în fermele mari din jurul oraşelor se cresc oi, vite, porci şi cai.
            Forţa de muncă ocupată în agricultură atinge cam 2% din populaţia activă, având în vedere gradul înalt de mecanizare. Deficitul de produse agricole este acoperit prin importuri.   O altă activitate tradiţională este pescuitul.
Zona unde se cultivă zarzavaturi este cea din jurul Belfastului.
Importurile Marii Britanii sunt în general materii prime, de obicei din fostele colonii : minereuri, bumbac, lână, produse agricole.
Ca materie primă Marea Britanie exportă petrol , cam 2/3 din producţia ei; Exporturile produselor finite reprezintă un procent însemnat : produse chimice şi petrochimce, maşini, aparatură, textile, etc.
O ramură economică  importantă este turismul. Turiştii sunt atraşi de construcţiile vechi de sute de ani : Turnul Londrei, Westminster, Rochester Castle, Exeter, Salisbury, Canterbury, de muzee celebre : Muzeul Figurilor de ceară sau localităti unde s-au născut oameni celebri : poetul şi dramaturgul Shakespeare,  poetul Byron, sau alţii din epoci mai îndepărtate sau mai apropiate : The Beatles, Spice Girls, etc.
Alte obiective turistice importante le constituie monoliţii de la Stonehenge sau Loch Ness, sălaşul monstrului Nessie.
Numai în capitala engleză sunt concentrate o mulţime de obiective ce merită a fi vizitate : British Museum, cu antichităţile sale, Big Ben, ceasornicul numit astfel după numele primului slujbaş ce l-a avut în grijă; Piccadilly Circus, locul favorit de întâlnire pentru tineri; reşedinţa premierului britanic, din Downing Street 10, simbol al puterii politice; Buckingam Palace, unde schimbarea gărzii este un adevărat spectacol; Trafalgar Square, cu porumbeii săi şi minunatele fântâni cu lei; sau cea mai mare colecţie de tablouri de la The National Gallery ;marele dom al catedralei St. Paul, al doilea ca mărime în lume sau Tower Bridge ce oferă o privelişte de vis a râului Tamisa; iar o plimbare prin Hyde Park nu poate fi decât un motiv în plus ca să te bucuri de viaţă; la Covent Garden poţi audia cele mai cunoscute voci ale operei, iar în Petticoat Lane poţi face din cumpărături un hobby.
            O categorie aparte de turişti o reprezintă fanii echipelor de fotbal, ce vin să-şi încurajeze jucătorii favoriţi; şi fotbalul englez este unul cu echipe de elită, mereu prezente în competiţiile internaţionale.
Limba engleză a avut o mare contribuţie la creşterea importanţei Angliei ca stat, încă din perioada colonială, fiind prima limbă internaţională vorbită; deşi actualmente Anglia a pierdut multe colonii , populaţia de acolo continuă să folosească limba engleză. In plus limba engleză este un suport important în dezvoltarea comunicaţiilor pe calea informatică. Mai mult de 500.000.000 persoane vorbesc  engleza ca limbă maternă iar numărul celor care o învaţă ca limbă străină este în continuă creştere, mai ales în Europa de est.






Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori