Cadouri din romania

STRATEGII DE NEGOCIERE

I Importanţa strategiei în negociere
Strategia poate fi privită ca linia directoare de conduită şi atitudine pentru îndeplinirea unor obiective fixate. Strategia este planul elaborat pentru atingerea obiectivelor. Pentru atingerea obiectivelor sunt necesare resurse diverse: umane, financiare, materiale şi informaţionale. Ca atare, este posibil ca între disponibilitatea acestor resurse şi constrângerile pe care le presupune obţinerea lor să apară

Majoritatea lucrărilor consideră că o strategie are trei componente:
a) o viziune de ansamblu asupra unei situaţii viitoare, în care se prefigurează un scenariu în care se aşteaptă să evolueze faptele;
b) obiectivele, care trebuie să fie realist fixate pentru a putea fiatinse;
c) mijloacele disponibile pentru a fi utilizate în demersul de atingere a obiectivelor.
Strategia de negociere se referă la maniera în care negociatorul îşi imaginează negocierea. Strategia de negociere trebuie să se caracterizeze prin dinamică şi adaptare la evenimentele şi faptele noi care se produc în cursul negocierii. Elaborarea strategiei de negociere depinde de diagnosticul situaţiei ce precede negocierea, de opţiunile posibile, de riscurile şi constrângerile pe care le implică orice domeniu în care intervine
negocierea. În funcţie de aceste elemente se prefigurează compromisurile care pot fi făcute fără a se afecta propriile interese şi se încearcă să se presupună până unde va merge partenerul. Strategia de negociere determină comportamentul adoptat de echipa de negociere - fixarea ambianţei în care se va desfăşura negocierea, modalitatea de dialog, forma şi conţinutul mesajelor în momentele importante, folosirea unor tehnici şi evitarea altora, etc.
În ceea ce priveşte alegerea unei strategii de negociere, negociatorul are mai multe opţiuni:
- alegerea unei orientări integrative sau a uneia distributive;
- alegerea între o orientare ofensivă şi una defensivă;
- alegerea între o negociere scurtă şi una cu o durată mai mare de desfăşurare;
- alegerea între un comportament de impunere şi unul de adaptare;
- alegerea între lărgirea domeniului de negociere şi îngustarea lui, între un acord total şi unul parţial sau între unul încheiat imediat sau după o anumită durată de timp.
II Negocierea distributivă
II. 1 Orientarea câştig-pierdere
Orientarea câştig-pierdere are deviza: dacă eu câştig, tu pierzi. Cei care adoptă o astfel de orientare se prevalează, pentru a-şi impune voinţa de poziţia influentă, de putere, de acreditări, de avere, de ascendentul personal, etc.
Negociatorul care optează pentru această orientare are obiectivul de a găsi, sau chiar de a impune o soluţie care să-i fie favorabilă, fără să ţină cont de interesele părţii adverse (uneori acestea sunt chiar negate).
Contrar situaţiei câştig-câştig, problema este de a împărţi, pur şi simplu, tortul şi de a obţine o bucată cât mai mare. Prin urmare, orice concesie vine în detrimentul părţii care a făcut-o. Din acest motiv, exploatarea raportului de forţe este instrumentul principal pentru a-l face pe adversar să cedeze.
În acest context, negocierea pune, pe moment, adversarii faţă în faţă, dar interesele lor nu sunt decât opuse. Tot ceea ce îl întăreşte pe unul este rău; tot ceea ce îl slăbeşte este bun. Orice concesie este considerată ca un semn de slăbiciune.
Pentru adepţii unei astfel de atitudini, conflictul nu este o sursă posibilă de progres, ci un obstacol ce trebuie eliminat din calea pe care şi-au trasat-o.
II.2 Orientarea pierdere-câştig
Orientarea aceasta este mai negativă decât cea câştig-pierdere pentru că de multe ori nu are criterii, nici cerinţe, nici aşteptări, nici un fel de viziune. Cei care gândesc în felul acesta sunt uşor de mulţumit. Se sfiesc să-şi manifeste sentimentele sau convingerile, se lasă uşor intimidaţi de personalităţile puternice.
Atitudinea pierdere-câştig este considerată o capitulare, manifestată sub formă de cedare sau renunţare. Oamenii care adoptă o gândire de tip pierdere-câştig îşi refulează sentimentele, care când reapar se manifestă sub alte forme, mai urâte, cum ar fi accesele de furie, de instabilitate psihică, de cinism, etc. care va putea fi oricând folosită în negocierile cu un alt furnizor concurent, ca dovadă a existenţei unei variante favorabile.
II.3 Orientarea pierdere-pierdere
Când 2 persoane cu orientare câştig-pierdere, adică 2 indivizi hotărâţi, încăpăţânaţi, egoişti au ceva de împărţit, rezultatul duce spre pierdere-pierdere. Amândouă părţile se comportă revendicativ, vrând totul sau să fie chit la orice acţiune a părţii adverse.
Unele persoane sunt atât de concentrate pe figura adversarului, atât de obsedate de comportamentul lui, încât singura lor dorinţă este de a-l păgubi, chiar dacă au şi ele de pierdut. Atitudinea pierderepierdere are la bază filosofia conflictului, a adversităţii, este filosofia războiului. ceilalţi să se simtă la fel.

III Negocierea integrativă
III.1 Orientarea câştig-câştig
Câştig-câştig este o stare care urmăreşte ca beneficiul în cadrul oricărei interrelaţii mutuale să fie mutual (reciproc). Înţelegerile şi soluţiile adoptate sunt reciproc avantajoase, reciproc satisfăcătoare.
Părţile implicate sunt mulţumite de deciziile luate şi se simt angajate faţă de planul de acţiune.
O astfel de orientare se bazează pe cooperare şi nu pe competiţie, succesul unei părţi nu se realizează cu preţul insuccesului sau excluderii altcuiva. Este credinţa într-o a treia cale, adică o soluţie mai bună, superioară punctelor de vedere iniţiale ale părţilor implicate. reciprocă, în care fiecare face un efort pentru a pune accentul pe ceea ce îi apropie şi evită opoziţiile brutale ale intereselor. Partenerii se informează reciproc, fără ocolişuri; ei se clarifică în măsura în care îşi înţeleg poziţiile.
III.2 Orientarea câştig-câştig sau netranzacţionare
Este considerată uneori o orientare superioară celei câştig-câştig.
Netranzacţionarea se referă, în esenţă, la cazul în care, în lipsa unor soluţii reciproc avantajoase se convine de comun acord să nu se incheie o afacere. Nu s-au creat nici aşteptări, nici nu s-au stabilit condiţii contractuale. Părţile nu se angajează într-o colaborare deoarece valorile şi obiectivele lor sunt divergente.
Într-o atitudine de netranzacţionare nu mai este nevoie de manipulare, de impunerea condiţiilor, de forţat situaţia în direcţia propriului interes. Negociatorii sunt deschişi.
Abordarea câştig-câştig sau netranzacţionare se arată a fi realistă la
începutul unei relaţii de afaceri.

III.3 Orientarea câştig
Cei care adoptă o astfel de mentalitate nu vor neapărat ca să piardă ceilalţi; ei nu urmăresc ce se întâmplă cu cealaltă parte, acest lucru este secundar, irelevant. Pentru ei este esenţial ca să-şi atingă scopul, să obţină ceea ce urmăresc.
În absenţa rivalităţii şi a competiţiei, orientarea câştig este probabil abordarea cea mai comună în negocierile cotidiene. Persoana cu această mentalitate se gândeşte să-şi asigure propriile ei interese şi lasă în seama celorlalţi să şi le asigure pe ale lor.
IV Consecinţe ale orientării negocierii pentru  echipa de negociatori
Alegerea unui anumit tip de negociere nu este simplă, deoarece aceasta depinde de un anumit număr de factori, legat strâns unii de alţii în însuşi actul de negociere. În practică, se întâlnesc destul de rar situaţii atât de tranşante cum sunt cele prezentate mai sus. Tactica celeilalte părţi implicate în negociere, care o va plasa în poziţia de partener sau de adversar, trebuie descoperită, dacă este posibil chiar înainte ca negocierea formală să se declanşeze.
În cursul procesului de negociere este dificil de distins o parte integrativă de una distributivă, deoarece aparenţele pot fi asemănătoare pentru ambele situaţii. Atitudinile de cooperare şi lupta au adesea aceeaşi înfăţişare, cea a bunăvoinţei şi curtoaziei.

Cuvintele frumoase, protestele prieteneşti, discursurile liniştitoare sunt atât mijloace de camuflare a luptei, cât şi pentru a adormi vigilenţa adversarului. În procesul negocierii prudenţa trebuie să se manifeste din plin.Alegerea tipului de negociere se face şi în funcţie de adeziunea personală la o etică particulară. Bineînţeles, fiecare individ se simte în largul său în propriul sistem de valori. Se pot rezolva relaţiile dintre oameni într-un spirit deschis şi cooperant, sau dimpotrivă. 

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori