Cadouri din romania

ROLUL FAMILIEI ŞI AL ŞCOLII PRIVIND LECTURA

Lectura !? Oare îşi mai are rostul printre noianele de noutăţi ,care apar în permanenţă? Cu siguranţă mulţi consideră că nu ,atâta timp cât din tot ce ne înconjoară , preluăm mai mult aspectele negative .
         Pentru cadrele didactice este important ca elevii să vorbească şi să scrie româneşte, de aceea trebuie îndrumaţi spre lectură, pentru avea o exprimare corectă, coerentă ,cursivă.

         Dar cum? Prin ce căi, când mijloacele audio-vizuale ,computerele au invadat peste tot şi iau din ce în ce amploare ?
         Nu se poate spune că nu au importanţă ,din contră, dar mulţi cred că trebuie să evoluăm ,să ne modernizăm ,să fim în pas cu noul,neglijând faptul că atât lectura,cât şi scrierea au un rol deosebit în viaţa elevului.
         Pentru acest lucru,trebuie să se implice atât familila, cât şi şcoala.Problema nu vine din partea şcolii ,ci din cea a familiei,care de cele mai multe ori, nu ia în serios recomandările cadrelor didactice,sau dacă o fac , nu sunt consecvenţi ,o fac pentru o scurtă perioadă de timp,fiind în detrimentul  copiilor.De cele mai multe ori , nu sunt vinovaţi aceştia de faptul că nu ştiu bine să citească ,să se exprime,să scrie,deoarece în primii ani de şcoală,au mare nevoie de ajutor ,de îndrumări ,de supravegheri atente din partea părinţilor,de încurajări,iar dacă aceştia sunt superficiali,rezultatele sunt pe măsura implicării lor în activitatea de învăţare ,cu mici excepţii.Nu trebuie lăsat totul în seama şcolii,ci ar trebui să existe o coeziune între familie şi şcoală.
        Există categorii diferite de părinţi:
-          unii care fac tot ce n-au putut ei să facă când erau elevi ,sacrificându-se şi oferindu-le aproape tot ,fără a se gândi la consecinţe ,doar pentru a fi mai presus faţă de alţi părinţi ,(o competiţie fără rost,fără câştigător);
-          alţii care nu se preocupă deloc de situaţia copilului ,sunt dezinteresaţi ,lasă totul în seama şcolii ;
-          o altă categorie sunt aceia care au probleme familiale grave ,au diverse vicii ,au un comportament aspru cu elevii;
-          sunt cei cu posibilităţi financiare ,preocupaţi de diversele afaceri ,neavând timp de copii ,plătesc în schimb meditaţii;
-           care pun în prim plan copilul,indiferent de cât timp dispune ,nu-l neglijează,se interesează de el mereu,ţin legătura cu şcoala .
Copiii , de multe ori ,au ca modele părinţii, îi copiază,îi imită ,neţinând cont de faptul că nu tot ce văd sau aud este un exemplu bun de urmat.Expresiile triviale,vulgaritatea ocupă locul expresiilor frumoase,a lecturii,a activităţilor specifice vârstei lor.
Problema e ,cum se poate ajunge la un numitor comun cu toţi ? O încercare,după părerea mea reuşită , este proiectul iniţiat : „Invitaţie la lectură”,în care au fost implicaţi nu numai elevii,ci şi părinţii.
În cadrul acestui proiect au fost organizate întâlniri tematice cu părinţii ,cum ar fi :Ce ,când şi cum citesc copiii nostri ?
În urma acestei activităţi ,am constatat că nu toţi părinţii ştiu exact ceea ce fac copiii, nu îi observă îndeajuns în studiul lor, sau o fac superficial ,din diverse motive.
Proiectul îl realizez de vreo 7 ani,timp în care am putut să compar rezultatele,dar cel mai mult m-a bucurat interesul pe care l-a trezit elevilor ,implicarea ,dorinţa  de a se autodepăşi, de a împărtăşi şi colegilor impresiile,părerile lor.
Înainte de a citi, am prezentat elevilor o listă cu lecturile pe care trebuie să le citească ,optând  şi pentru altele adecvate vârstei lor ,din afara programei.





A urmat o scurtă perioadă, în care elevii au putut strânge materialele ,împrumutându-le de la colegi,cunoştinţe, biblioteca clasei, a şcolii.Ceea ce m-a surprins plăcut ,a fost faptul că au contribuit cu numeroase cărţi personale pentru a înfiinţa biblioteca clasei.
Este al treilea an de când lucrez în sistemul Step by Step ,iar diferenţa dintre acesta şi tradiţional este că elevul este pus să descopere şi singur să gândească,nu numai să i se dea informaţie,să reproducă ,ca în sistemul tradiţional.Tocmai de aceea, cred că lectura are mult mai multe şanse să fie în prim plan, acordându-i-se o importanţă mai mare în acest nou sistem ,copilul fiind în centru atenţiei .
 Desfăşurăm  în cadrul  programului ,alternativei educaţionale Step By Step ,activităţi la centre (Citire ,Scriere)zilnic,în care lectura nu lipseşte (dimineaţa), iar în programul de după-amiază  realizăm centre de lectură,folosind atât cărţi de la biblioteca clasei,de acasă ,cât şi reviste lunare ,special cumpărate pentru a citi ,a povesti, a crea dialoguri , a expune păreri  pro şi contra ,cu argumente.
Un alt mod în care elevii sunt puşi să citească ,este la întâlnirea de dimineaţă , când aceştia trebuie să ne aducă noutăţi despre o anumită temă,pe care le-o anunţăm înainte .
Faptul că sunt puşi să stea pe scaunul autorului ,face ca între ei să existe o concurenţă ,o dorinţă de a se afirma,de a dovedi celor din jur că nu sunt mai prejos decât alţii,îşi expun părerile liberi,fără teamă de critici, fără a fi ingrădiţi.
Pot spune că am început  proiectul :”Invitaţie la lectură ”din clasa a II –a ,iar elevii au facut progrese,sunt mult mai receptivi,curioşi ,fapt pentru care îl continuăm şi în clasa a IV –a ,când rezultatele sperăm să fie la înălţime ,ca de altfel cum au fost şi la promoţiile anterioare,când n-a existat elev care să nu ştie să scrie,să citească,să se exprime.Nu spun că toţi au performanţe, dar am fost mulţumită că se pot descurca toţi, iar proiectul n-a fost în zadar, asta şi datorită părinţilor ,care ne-au fost alături ,în limita  timpului disponibil.
 Depinde şi de noi,cadrele didactice, cum abordăm o problemă,cum reuşim să le captăm atenţia ,cum transmitem ceea ce avem de spus ,deoarece părinţii ne simt ,ne percep într-un anumit mod ,iar dacă măiestria noastră de oratori ,modelatori de suflete reuşeşte să-i  emoţioneze,să-i atragă ,succesul este garantat .
Nu de puţine ori am văzut şi auzit în  presă,la radio,la televizor greşeli făcute de oameni învăţaţi,de la care avem pretenţia că ştiu să se exprime,să scrie,fapt pentru care,de mici trebuie să citim pentru a ne forma ,pregăti pentru viaţă, pentru a evita  asemenea situaţii penibile.
Lectura este şi va rămâne un factor important al învăţării ,educaţiei,fără de care nu se poate ,chiar dacă alte mijloace încearcă să o elimine .Datoria noastră a cadrelor didactice este să aducem în centrul atenţiei lectura ,folosind  ca sursă, nelipsitele cărţi,cu multiplele lor exemple.Acestea nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă şi mai ales trebuie să fie citite ,nu doar şterse de praf ,cum se întâmplă  deseori .
Iubiţi lectura ,căci ea vă aşteaptă şi vă dăruieşte tot ce are ea mai frumos şi mai bun!
Rândurile scrise cu sudoare ,sacrificii sau plăcere vă sunt transmise cu drag de cei care v-au considerat prieteni, de cei care au vrut să aflaţi secretele lor şi vi le-au împărtăşit Veţi fi surprinşi câte lucruri veţi afla !
Pentru acest motiv nu le ocoliţi ,descoperiţi-le citindu-le!





                                                                                                    Înv. Manuela Iconaru

                                                                   Şcoala Pictor  Nicolae  Grigorescu , Titu , Jud. Dâmboviţa

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori