Cadouri din romania

METODE ACTIV – PARTICIPATIVE FOLOSITE ÎN CICLUL PRIMAR

Metodele constituie elementul esenţial al strategiei didactice, ele reprezentând latura executorie. În acest context, ea poate fi considerată ca instrumentul de realizare într-o cât mai mare măsură a obiectivelor prestabilite ale activităţii didactice de învăţare.
Opţiunea pentru o metodă sau alta este în strânsă relaţie cu personalitatea învăţătorului şi gradul de pregătire, predispoziţie şi stilurile de învăţare ale grupului cu care lucrează.
Între noile orientări din domeniul practicilor educaţionale se situează şi cea privind dezvoltarea gândirii critice a elevilor, prin folosirea metodelor şi tehnicilor activ – participative noi: brainstorming, tehnica ciorchinelui, metoda mozaic, jurnalul cu dublă intrare, cubul, cvintetul, pălăriile gânditoare, etc.

M.Zalte consideră gândirea critică un tip de gândire diferenţiată după finalitate. Ea presupune verificarea, evaluarea şi alegerea răspunsului potrivit pentru o sarcină dată şi respingerea argumentată a celorlalte variante de soluţii.
,,A gândi critic” înseamnă a emite judecăţi proprii, a accepta părerile altora, a fi în stare să priveşti cu simţul răspunderii greşelile tale şi să le poţi corecta, a primi ajutorul altora şi a-l oferi celor care au nevoie de el.
Gândirea critică îi învaţă pe elevi să emită şi să-şi susţină propriile idei. Satisfacţia noastră, a oamenilor de la catedră, nu constă în a vedea că elevul a reprodus lecţia citită, compunerea sau comentariul dictat ,,cuvânt cu cuvânt”, ci în a-i pune în evidenţă ,,talentul” de a îşi realiza propriul rezumat, propria compunere.
Soluţiile problemelor supuse rezolvării presupun colaborare şi cooperare. Este necesar să se înţeleagă că în cadrul dezbaterilor, al schimbului de opinii, nu se critică omul, ci ideea. Trebuie să se expună acordul sau dezacordul, indiferent de relaţiile existente între participanţii la situaţia de învăţare.
Pentru aceasta este nevoie de un demers didactic adecvat, care constă în parcurgerea a trei etape, aflate în interdependenţă: evocarea, realizarea sensului, reflecţia.
Evocarea face apel la cunoştinţele însuşite de către elevi despre o temă sau un anumit subiect. Astfel, se va putea face legătura între ceea ce se ştie şi ce se va preda. Corelarea informaţiilor ştiute cu cele noi asigură trăinicia celor din urmă.
Realizarea sensului asigură înţelegerea sensului noilor informaţii şi a semnificaţiei acestora. Elevii pot citi un text, pot schimba păreri în grup, pentru a participa activ la învăţare. Este etapa întrebărilor profesor-elev, elev-profesor, elev-elev.
Reflecţia integrează noile cunoştinţe în sistemul celor vechi, asigurând legătura între ele şi dând posibilitatea expunerii libere a ,,noului” aflat. Această etapă îi ajută pe elevi să pătrundă în esenţa faptelor şi ne dă o imagine clară asupra reuşitei totale, parţiale sau a eşecului activităţii desfăşurate la clasă.
Noua modalitate de desfăşurare a activităţii didactice asigură o mai bună corelare gândire-învăţare, iar pe noi ne pune în situaţia de a reflecta asupra răspunsului la întrebarea ,,Cum predăm?”. Lucrul pe grupe sau perechi ar putea presupune activizarea nu doar a unor elevi, ci a tuturor competenţelor grupului.
Metodele de predare-învăţare-evaluare oferă o ocazie benefică de organizare pedagogică a unei învăţări temeinice, uşoare şi plăcute, şi în acelaşi timp şi cu un pronunţat caracter activ – participativ din partea elevilor, cu posibilităţi de cooperare şi de comunicare eficientă. Folosirea sistematică a metodelor moderne, presupune desfăşurarea unor relaţii de comunicare eficientă şi constructivă în cadrul cărora, toţi cei care i-au parte la discuţii, să obţină beneficii în planurile cognitiv, afectiv-motivaţional, atitudinal, social şi practic aplicativ. Folosirea metodelor moderne de predare-învăţare-evaluare nu înseamnă a renunţa la metodele tradiţionale ci a le actualiza pe acestea cu mijloace moderne.
Metoda brainstorming  înseamnă formularea a cât mai multe idei – oricât de fantastice ar părea – ca răspuns la o situaţie enunţată, după principiul cantitatea generează calitatea. Obiectivul fundamental constă în exprimarea liberă a opiniilor elevilor aşa cum vin ele în mintea lor, indiferent dacă acestea conduc sau nu la rezolvarea problemei.
Alegerea sarcinii de lucru. Solicitarea exprimării într-un mod cât mai rapid a tuturor ideilor legate de rezolvarea problemei. Înregistrarea pe tablă şi regruparea lor pe categorii, simboluri, cuvinte cheie, etc. Selectarea şi ordonarea ideilor care conduc la rezolvarea problemei. Are o  serie de avantaje:
ü  Participarea activă a tuturor participanţilor;
ü  Dezvoltarea capacităţii de a trăi anumite situaţii, de a le analiza, de a lua decizii privind alegerea soluţiei optime;
ü  Exprimarea personalităţii;
ü  Exersarea creativităţii şi a unor atitudini deschise la nivelul grupului;
ü  Dezvoltarea relaţiilor interpersonale, prin valorizarea ideilor fiecăruia;
ü  Realizarea unei ambiante pline de prospeţime şi emulaţie.
Cvintetul semnifică o poezie cu cinci versuri. Se porneşte de la un subiect propus spre discutare, care să se reflecte într-un singur cuvânt-cheie scris pe primul rând. Pe al doilea rând se scriu două adjective care să determine cuvântul cheie. Pe al treilea rând se scriu verbe la gerunziu. Pe al patrulea rând se scriu cuvinte care exprimă sentimente faţă de subiect. Pe ultimul rând, un singur cuvânt-sinteza, care să conţină întreaga semnificaţie a mesajelor transmise prin celelalte versuri.
Metoda pălăriilor gânditoare este un joc în sine. Copiii se împart în şase grupe – pentru şase pălării. Ei pot juca şi câte şase într-o singură grupă. Împărţirea elevilor depinde de materialul studiat. Pentru succesul acestei metode este important însă ca materialul didactic să fie bogat, iar pălăriile să fie frumos colorate, să-i atragă pe elevi. Ca material vor fi folosite 6 pălării gânditoare, fiecare având câte o culoare: alb, roşu, galben, verde, albastru şi negru şi un anumit rol. Bineînţeles, că rolurile se pot inversa, participanţii fiind liberi să spună ce gândesc, dar să fie în acord cu rolul pe care îl joacă.
Pălăria albastră este liderul, conduce activitatea. Este pălăria responsabilă de controlul discuţiilor, supraveghează şi dirijează bunul mers al activităţii. Albastrul este rece, culoarea cerului care e deasupra tuturor, atotvăzător şi atotcunoscător.
Pălăria albă este povestitorul, cel care redă pe scurt conţinutul textului, exact cum s-a întâmplat acţiunea, este neutru, informează.
Pălăria roşie îşi exprimă emoţiile, sentimentele, supărarea, nu se justifică – spune ce simte. Lasă frâu liber imaginaţiei şi sentimentelor; este impulsivă; poate exprima şi supărare sau furie; reprezintă o bogată paletă a stărilor afective.
Pălăria neagră este criticul, reprezintă aspectele negative ale întâmplărilor, emite doar judecăţi nagative, identifică greşeli, exprimă prudenţa, grija, avertismentul, judecata. Oferă o perspectivă întunecoasă, tristă, sumbră asupra situaţiei în discuţie. Reprezintă perspectiva gândirii negative, pesimiste.
Pălăria verde este gânditorul, care oferă soluţii alternative, idei noi, stimulând gândirea critică; este simbolul fertilităţii, al producţiei de idei inovatoare.
Pălăria galbenă este creatorul, simbolul gândirii pozitive şi constructive, pe un fundament logic, explorează optimist posibilităţile. Oferă o perspectivă pozitivă şi constructivă asupra situaţiei; culoarea galbenă simbolizează lumina soarelui, strălucirea, optimismul. Participanţii trebuie să cunoască foarte bine semnificaţia fiecărei culori şi să-şi reprezinte fiecare pălărie, gândind din perspectiva ei. Cele 6 pălării gânditoare pot fi privite în perechi: pălăria albă – pălăria roşie; pălăria  neagră – pălăria galbenă; pălăria verde – pălăria albastră.

Folosirea acestor metode de predare-învăţare-evaluare pentru dezvoltarea gândirii critice a elevilor conduce la formarea  unei motivaţii intriseci, ce rămâne deziteratul tuturor dascălilor. Folosirea competiţiei, în acest sens, nu mai este metoda de elecţie, în multe situaţii generând efectul invers şi asigură un climat afectiv – pozitiv, care induce majorităţii elevilor rezultate mai bune.

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori