Cadouri din romania

Virgil Savin, Dealuri Ghindăoane.


Inginerul Virgil Savin a ajuns la a treia carte, scrisă după ieșirea la pensie. La anii senectuți (nu-i aşa? tot omul devine povestitor, a trăit destule evenimente despre care poate să spună ceva. Unii le narează cu har, oral, în special bunicii nepoţilor, alţii le şi înregistrează pe hârtie pentru a rămâne şi peste veacuri. În pofida unora care cred că nu mai lor le-a lăsat Dumnezeu (acum, adică după 1989, toţi cei care se declarau atei convinşi ba, căutau şi prozeliţi în ceea ce-i privea, bat metanii,
îngenunchează pe la icoane iar dacă sunt cu dare de mână mai merg la muntele sfânt sau Ierusalim) sau sfânta natură darul de a compune.
Scrisul nu este chiar o treabă uşoară după cum ar apărea la prima vedere. Trebuie să ai puţină voinţă, nu de putere a la Nietzsche, ci de a purta tocul pe coala de hârtie fără să o ostracizezi fără rost. Mai ales că ai putea suferi consecinţele unui blestem al brazilor. Domnul Savin nu se află într-un asemenea pericol.
 În primele două cărţi, Râuri albe (2009) şi Călător în timp (2011), personajele sunt autorul și prietenii lui, ne sunt prezentate pe larg copilăria şi adolescenţa, activitatea de inginer, confruntările pe care le-a avut cu viaţa în această calitate.
 A treia carte se intitulează Dealuri ghindăoane cu subtitlul: Un meleag de istorie şi legendă.
Comuna Ghindăoani este aşezată într-o zonă de un pitoresc rar întâlnit, nu ştii dacă locuinţele sunt aşezate pe văi, printre dealuri sau dealurile au răsărit dintre case. Culmea cea mai înaltă este Hâga, după cum spune autorul. Am urcat și eu pe ea într-un început de toamnă și mi-am explicat de ce domnul Virgil Savin este atât de legat de meleagurile natale pe care le defineşte, după cum am văzut, de istorie şi de legendă. De legendă, fiindcă Ghindăoani se revendică de la vestitul Hindău unde moldovenii au repurtat, spune autorul, prima mare bătălie împotriva oştilor străine de dincolo de Carpaţi. De altfel, de pe Hâga se profilează spre Apus culmea Pleşu cu vestita Cetate Neamţ, renumită pentru rezistenţa împotriva ungurilor (1391), turcilor (1476), şi apărată eroic de o mână de plăieşi împotriva vestitului rege polon Ioan Sobieski (1691). Domnul Savin asemuieşte Hindăul, locurile Ghindăoanilor de azi, cu Posada înfrângerii regelui ungur Carol I Robert de Anjou de către Basarab I și obținerea independenței Țării Românești. Alte dealuri descrise de domnul Savin sunt Osoi şi Dealul Chiruţei. Descrierea succintă a dealurilor, în special situarea lor în peisajul podişului nemţean, îi prilejuieşte autorului să ne prezinte pe larg obiceiuri ghindăonene, viaţa insolită a unor familii pe care le-a cunoscut, precum şi propria copilărie. Autorul ne aduce în faţă tipuri de oameni de altă dată, preocupări ale acestora, întâmplări inedite. Faptele sunt povestite frumos, dând cărţi farmec şi interes nu numai pentru cititorul localnic ci şi pentru cel de aiurea.
Prin faptele prezentate, unele cu minuţiozitate, cartea domnului Savin este şi o monografie, sentimentală o denumeşte Cristian Livescu, consilierul editorial al opului. Sentimentală fiindcă domnul Savin narează cu mult afect, cu multă dragoste despre Hindăul nostru istoric. Fiind un bun creştin, autorul face dese incursiuni în credinţa ortodoxă iar sfaturile lui sunt de bun simţ.
O notă aparte pentru realizarea grafică aparţinând tipografiei Atograf din Piatra Neamţ şi iconografiei color.

Înainte de vacanţa de Paşti, cum i se zice acum, sau vacanţa de primăvară cum i se zicea înainte, adică în timpul comuniştilor – or fi fost oare comunişti? – a existat anul acesta o săptămână de hoinăreală pentru elevi. A fost botezată pompos Altfel de şcoală, s-a învăţat altceva sau altfel: sau şi una şi alta.
Eu, după vreo şaizeci de ani de şcoală de toate felurile am rămas cu o idee fixă, pornind de la concepţia  că şcoala este o instituţie de instrucţie (învăţare) şi educaţie (comportare peste tot şi tot timpul după anumite reguli şi principii) care se fac la şcoală cu profesorul sau învăţătorul stând la o masă, care se deosebeşte de masa de acasă sau de la restaurant, numită catedră, iar lângă catedră, în dreapta, sau în stânga sau în spatele ei, depinde de cum se uita privitorul, pe perete era o suprafaţă vopsită în negru, eu am văzut-o vopsită şi în verde, numită tablă. Pe această tablă s-a scris şi se mai scrie cu un obiect alb numită cretă care lasă urme albe.
 De mult, de mult de tot, ştiu o ghicitoare care mi-a spus-o tata întâi, apoi doamna. Se înţelege, desigur, doamna învăţătoare (nu doamna învăţător cum se zice acum deşi în toate dicţionarele de la Şăineanu încoace, şi de mai dinainte, există cuvintele învăţător, masculin, folosit atunci când ne adresăm unui domn, şi învăţătoare, atunci când ne adresăm unei doamne sau domnişoare). Ghicitoarea are următorul enunţ: Câmpul alb, oile negre, cin’ le vede nu le crede/ cin’ le paşte le cunoaşte,. Când e vorba de tabla din şcoală ghicitoarea ar putea suporta o modificare: câmpul e negru iar oile sunt albe. Indiferent de culoare câmpului sau a oilor, pentru a învăţa să paşti asemenea vieţuitoare cu un suflet aparte şi fără spiritul de turmă trebuie să mergi la şcoală. Deci, repet, după cum ne spune pedagogia, și-a lui  Comenius, şi-a lui Pestalozzi, şi-a lui Haret etc., şcoala este locul, spaţiul, nu locaţia, necesar, dar nu suficient, pentru instrucţie şi educaţie. Tot de la pedagogii enumeraţi mai înainte, dar şi din proprie experienţă, ştiu că un rol important pentru învăţare şi comportare îl are munca, munca ca activitate practică, fie fizică, fie intelectuală. În sens larg, şi activitatea şcolară este muncă. Sau stabilit, în decursul timpului, de la Socrate încoace, dacă nu și de mai înainte, norme, moduri, principii despre ce și cum trebuie să se învețe, ce calități trebuie să aibă un absolvent de școală. Multe au fost respectate și se mai respectă. Oricum, învățământul are un caracter conservator, nu se pot face schimbări majore fără să-i afecteze substanţa. La noi, la români, cel puţin în ultimi şaizeci, şaptezeci de ani, modificările s-au ţinut lanţ. În bine? Parcă mai mult în rău.
Conceptul Altfel de şcoală a apărut peste noapte, s-a dat o săptămână liberă de la buchea cărţii. Din cele ce am aflat de la copii, de la dascăli, din presă, în această perioadă elevii au vizitat muzee, au făcut excursii pe dealuri, prin oraş, pentru cunoaşterea mediului etc. În acea perioadă am avut nevoie să merg la biblioteca judeţeană pentru o carte. La intrare un grup de elevi, deşi eu am deschis primul uşa, au dat buzna peste mine şi au ieşit afară. Tot în aceeaşi zi doi tineri, tot de vârstă şcolară, se urcase cu picioarele pe una din băncile din parc. La o altă bancă un grup gălăgios umpluse aleea, în faţa lor, cu coji de seminţe. Tot în acea săptămână a trebuit să mă feresc pe trotuar, iertată-mi fie expresia, din calea unor turme bipede, iar stăpânul lor, a se citi profesorul, era invizibil. Desigur, păduri fără uscături nu există!
Dar Altfel de şcoală, ca manifestare a existat de când mă ştiu într-o relaţie cu şcoala. Cu scuzele de rigoare, am să vorbesc puţin despre ceea ce făceam eu, modestia nefiind întotdeauna o latură pozitivă în activitatea omului. Am colindat cu elevii Ceahlăul, munţii din jurul oraşului. I-am dus pe cei mici la bâlci şi la săniuş, am organizat excursii în ţară şi străinătate, şi toate fără să deranjez procesul de învăţământ. Dar poate vă spune domnul Gheorghe Amaici de drumeţiile de duminica cu bicicleta, sau de expediţiile din Munţii Piatra Craiului, Bucegi etc. Alţi profesori au făcut expediţii pe urmele călătoriilor lui Calistrat Hogaş, au urmat cursul Bistriţei de la izvoarele din munţii Rodnei până la vărsarea în Siret. Vara porţile şcolilor erau deschise pentru activităţi de vacanţă. Existau tabere ale elevilor cu înclinaţii pe anumite discipline şcolare.
E drept că pe atunci nu se făceau proiecte, acestea erau rezervate doar constructorilor de hidrocentrale, oraşe, uzine, profesorul sau învăţătorul făcea activităţi, definite simplu extraşcolare, adică în afara programei şcolare pentru care nu semna în condică şi nu primea nici bani. Asemene activităţi se aflau în fiinţa lui.
Prezentele note nu se vor o critică la adresa prezentului ci doar o succintă amintire asupra a ceea ce a fost.

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori