Cadouri din romania

Vacanţe recuperate De Constantin Grasu

Cartea  Vacanţe recuperate, Editura Junimea, Iaşi, 2007.Dacă cititorul care o va avea sub ochi, cartea, şi se va apleca pentru a o citi, îşi va da seama că scurtele mele argumente au valoare de adevăr.

 Pe pagina patru a coperţii, autorul notează: Mărturiseam în volumul anterior (Vacanţe ratate n.n.) care au fost argumentele ce ne-au smuls din îndoiala de a pune sau nu pe hârtie scurtele noastre confesiuni. Asigurăm pe cititori că şi volumul de faţă rămâne sub zodia aceluiaşi destin: el nu se adresează decât colegilor, prietenilor, copiilor, nepoţilor şi rudelor. Refuzăm şi de astă dată orice altă nuanţă ce s-ar da rândurilor noastre şi avem suficientă luciditate de a nu cădea pradă vanităţii şi a crede că ele pot depăşi graniţa de interes a celor ce ne sunt apropiaţi.

Mai întâi o lămurire: Vacanţe recuperate este o reeditare, cu reconsiderări, a volumului Vacanţe ratate, apărut cu doi ani mai înainte, la care se adaugă vacanţele recuperate, constituite de excursiile în străinătate, în special cele de după decembrie 1989, făcute posibile de libertăţile de după Revoluţie.

 A doua problemă se referă la modestia autorului afirmată în textul subliniat iar satisfacţia ar consta doar în publicarea cărţii, carte care ar fi rezervată numai unor oameni apropiaţi: familie, rude, colegi, prieteni. Este ceva schopenhauerian în această atitudine, fericirea se află în ceea ce suntem şi nu în ceea ce ne consideră alţii. Se află  în această  concepţie a domnului Grasu şi un sâmbure din afirmaţia lui Goethe: Dacă aş fi aşteptat ca alţii să-mi dea dreptul de a fi cum sunt, astăzi nu aş fi pe lume… Există şi o metodă de afirmaţie ale unor calităţi superioare ce le posedă un individ, un obiect, recte o carte, prin modestie exagerată, ba chiar prin negaţie. Nu ştiu dacă autorul  Vacanţelor recuperate a urmărit acest fapt, dar cartea merită toate elogiile, merită pe deplin să fie cunoscută de cât mai mulţi cititori din multe motive.

 Volumul este alcătuit din două părţi distincte. Prima parte, Vacanţe ratate, are ca subiect viaţa autorului începând de la anii copilăriei şi oprindu-se la o analiză, la anii senectuţii, asupra propriei persoane, având ca motiv dictonul cunoaşte-te pe tine însuţi. Cu toate că în toată cartea se simte în scris stilul omului de ştiinţă, domnul Grasu este doctor în geologie, în această parte se demască şi ca un bun povestitor, în special în descrierea satului natal, în evocarea rădăcinilor familiale, a vieţii din timpul războiului sau în nararea vieţii de elev şi student. Cu mult realism ne este prezentat începutul activităţii de profesor şi peripeţiile prin care a trecut până a căpătat un serviciu stabil. Vacanţe ratate ne aminteşte prin  evenimentele trăite de copilăria lui Creangă. Eu care am o vârstă puţin mai mare ca a domnului Grasu, m-am regăsit în multe din evenimentele povestite, ambii fiind copii de ţărani, cu familii numeroase, de unde am evadat spre mai bine. Am evada spre mai bine, e un fel de a spune. Poate, nu poate ci sigur, nu mai mâncăm atât de multă mămăligă iar pâinea nu mai este un lux, nu ne mai încălţăm cu opinci, nu mai muncim pe câmp, nu mai facem multe alte treburi pe care eram obligaţi să le  executăm la ţară. Învăţând carte în condiţii pe care tinerii de azi le consideră de domeniul s.f., am avut multe greutăţi de înfruntat iar după aceea fiind supuşi la multe umilinţe. Dar cea mai mare frustrare este pentru un intelectual să asiste la mizeria în care se zbat concetăţenii săi şi el să nu poată face nimic.

În a doua parte a cărţii intitulată Vacanţe recuperate, domnul Grasu ne povesteşte excursiile dumnealui. Geolog de meserie, specialitate  rudă de gradul I cu geografia, sper să nu greşesc  relaţia dintre aceste două discipline, autorul face o demonstraţie de felul cum trebuie scrise asemenea cărţi. Sunt destui care umblă pe toate meleagurile lumii, dar puţini sunt cei care văd, s-au au văzut, ceea ce i-a căzut sub priviri domnului Grasu. Descrierile cu lux de amănunte, cu date pertinente mă face să cred că autorul şi-a previzualizat  călătoriile şi că a plecat doar să trăiască la faţa locului emoţiile ce ne le oferă creaţiile naturii şi ale omului. Sub titlul de informare, amintesc că volumul cuprinde relatări de călătorie din prin Bulgaria, Ucraina, Rusia, Scoţia, Italia, Ungaria, şi din ţările de la antipozi, Australia şi Statele Unite ale Americii. În descrierile acestea îşi demască calitatea de om de ştiinţă prin acribia prezentării, prin stilul folosit, însă fără a fi sec, obositor, ba, din potrivă,  cu un vocabular curat, limpede, dovadă a unei cunoaşteri perfecte a limbii române. Datele nu sunt numai de ordin geografic ci şi istoric, naraţiunile fiind pigmentate cu aforisme ale unor  oameni din galeria de elită a culturii mondiale, cu zicale din înţelepciunea poporului nostru.

  Vacanţe  recuperate, deşi autorul  o consideră doar o carte de amintiri, de memorii, prin cantitatea de informaţii, bine dozate şi  sistematizate, în special în partea a doua,  poate fi încadrat şi în rândul cărţilor de ştiinţă, de geografie şi istorie.  Deşi apare în urma unor excursii, scrierea ei nu s-a făcut numai din memorie ci este rezultatul unei documentări riguroase ceea ce   îi conferă un plus de valoare. Dacă avem în vedere şi iconografia de la sfârşitul volumului, grafica de calitate, avem dreptul să spunem că Vacanţe recuperate nu este numai o carte utilă, ci şi frumoasă şi să-l felicităm pe autor.


Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori