Cadouri din romania

Prima teorie care a reuşit să explice apariţia existenţei


Din meditaţiile omenirii, de ieri şi de azi, s-au scos multe gânduri care sunt tezaurizate în bibliotecile lumii. Aşa cum în pământ se mai găsesc imense cantităţi de aur şi în gândirea scrisă mai stau ascunse importante idei ce aşteaptă să fie scoase le suprafaţă.
Găsirea grăuntelui de gând aur este mult mai complicată decât găsire unui grăunte de aur aur. Intervine aici acea trăsătură a omului care se numeşte subiectivitate, fiecare gând trece prin propria lui conştiinţă. Nici obiectele în sine nu sunt scutite de aprecieri diferite din partea omului. Aurul, are altă valoare pentru un bijutier şi alta pentru un necunoscător. Aurul are valoare ca măsură a valorii , în  confecţionarea de bijuterii dar chiar dacă s-ar găsi în suficientă cantitate nu are avea valoare pentru construcţii. Fiecare obiect are valoare la locul potrivit. Dar, şi fiecare obiect are valoare în măsura în care este apreciat de om. Intră în discuţie şi numărul de indivizi care apreciază un gând, un obiect, gradul de cultură, de instrucţie, şi nu în ultimul rând utilitatea acelui obiect pentru un individ sau altul, interesul.
Sunt valori mentale acceptabile de mai mulţi indivizi, sau numai de unii. Valorile morale diferă nu numai de la individ la individ, ci şi de la naţiune la naţiune, de la epocă istorică la alta. Unele foste valori au devenit nonvalori, sau anti valori, în decursul istoriei, sau dacă unele viziuni despre lume actuală şi-ar fi făcut loc cu câtva timp în urmă, de pildă feudalism, ar fi fost taxate ca periculoase iar comportarea oamenilor pedepsită, repudiată. De ce acest preambul ce pare cu totul nepotrivit cu titlul de mai sus. Vom vedea
 Ioan Socea mi-a fost elev la Liceul industrial nr. 1 din Piatra Neamţ. Pe vremea aceea în şcoala românească se făcea puţină filosofie. Doar un trimestru era rezervat pentru câţiva filosofi: Aristotel, Democrit, materialiştii francezi, Dimitrie Cantemir, Vasile Conta şi, desigur, Marx, Engels, Lenin. Pentru elevi, şcoala nu era propice pentru meditaţii metafizice. Existau multe ore de discipline tehnice, de practică iar gândurile elevilor erau îndreptate spre inginerie. Nici măcar profesori de fizică sau matematică nu visau la filosofie, de aceea marea mi-a fost mirarea când după aproape 20 de ani de la absolvirea liceului m-a abordat fostul elev Ioan Socea şi dintr-o plasă mi-a oferit cartea cu titlul  amintit.
Desigur, mulţi filosofi, de la Democrit,şi mai înainte, au meditat la problema existenţi materiale a lumii; domnul Socea se află pe această orbită. Ce loc ocupă nu importă. Important este că şi-a pus această problemă filosofică, că meditează şi nu lasă mintea să lâncezească sau să rumege minciuni politice. Citind cartea ai impresia că domnul Socea este un vajnic ateu cu toate că dumica ia drumul lăcaşurilor ( nu locaşirilor cum am mai citit într-un  ziar  cu tiraj mare din judeţ) de cult ortodox .
Din discuţiile ce le-am avut cu el, am rămas convins că îşi consideră concepţia aşa cum este  intitulată şi cartea, drept prima teorie care a reuşit să explice apariţia existenţei. Logic, rezultă că teoria dumnealui este şi ultima, în carte sunt formulate aserţiuni cu caracter de adevăr absolut .Dacă eu am spus tot adevărul, rezultă că altul nu mai are ce spune, Doar viziunea mistică mai are un asemenea caracter. Dumnezeu este şi primul şi ultimul . Tot ce mai mişcă nu poate avea loc decât în interiorul acestei dimensiuni spaţio-temporale. În felul acesta Ioan Socea îşi creează propria religie.
N-am să formulez judecăţi de valoare asupra conţinutului lucrării, adică să susţin sau să neg teoria domnului Socea. Deşi cărţile din cărţi se fac, aş aminti că domnul Socea este un autor, nu zic filosof deoarece această speţă umană are un număr redus de indivizi, doar câteva duzini iar în România suma acestora nu depăşeşte suma degetelor de la mâni, deci aş aminti că este un original în domeniu fiindcă în susţinerea ideilor sale nu apelează la bibliografii ci doar la argumente de tip logic; este un creator precum este omul de artă.
Cu posibilităţile mele filosofice, n-am putut depista o oarecare nepartinitate a enunţurilor. Dacă lucrarea aparţine lui, şi numai lui, trebuie să spun că am întâlnit o exprimare cu reale valenţe poetice, verbul şi metafora fiind la ele acasă.. De altfel, fostul elev mi-a oferit surpriza de ai lectura câteva poezii de o profundă introspecţie a spaţiului său existenţial.
Cartea debutează cu o dedicaţi surprinzătoare şi care prefigurează viziunea filosofică a autorului: Închin această carte noului edificiu spiritual ce se va reconstrui în pragul Noii Ere şi continuă cu Un fel de introducere în care pune în discuţie obiectul fizicii moderne. Sintetic, din acest capitol aflăm că particulele elementare nu pot fi cunoscute decât pe cale teoretică. Calea experimentală este exclusă. Introducerea se încheie frumos; o poezie  postmodernistă: Din negura timpului zbuciumat de frământări şi căutări străbat ca o lumină gânduri ce limpezesc apele până-n adâncul cel mai adânc din care răsare lumea.
Pentru a permite cititorului să pătrundă cât de cât în labirinturile edificiului construit de Ioan Socea, încă nu afirm că este ridicat pe temelie de nisip sau pe una de granit, doar viitorul ne va arăta care este realitatea, am să enunţ câteva din capitolele lucrării amintite, capitole mai incitante:Viziune apocaliptică; Este posibil „Nimicul”?; Existenţa o certitudine inevitabilă; Marea derută;Cel dintâi şi cel din urmă, începutul şi sfârşitul; Celălalt tărâm.
Sunt în total 31 de capitole. Ultimul, intitulat Spiritul - singura cale, care reprezintă chintesenţa lucrării şi în care se afirmă fără urmă de tăgadă, victoria spiritului asupra materiei,, a filosofiei asupra fizicii, fiind scurt, îl redau în întregime:
Spre mirarea noastră, deşi particulele sunt cele care reprezintă însăşi existenţa absolută, în mod paradoxal, tocmai ele nu pot fi cunoscute ca atare, sau din acest punct de vedere absolut. Din acest punct de vedere, singura posibilitate de cunoaştere a fundamentului lumii noastre sau a particulelor elementare nu va putea fi posibilă decât făcând abstracţie de orice mijloace de investigare fizică sau empirică, adică în mod abstract.
Dacă e să tragem o concluzie asupra aceste teorii, am putea spune că, întrucât demonstrarea celor două tipuri de existenţă opuse sau a celor  două particule elementare s-a făcut în cea mai radicală ipoteză, de presupunere mai întâi a  posibilităţii nimicului, reiese că adoptarea oricărei alte variante nu se mai poate realiza într-o ipoteză atât de radicală, adică nu se mai poate bucura de o importanţă atât de mare.
Această teorie a reuşit, apreciază autorul,  să elaboreze un model interpretativ alparticulelor elementare, ba mai mult decât atât, a reuşit să explice de ce sunt posibile particulele elementare sau, mai bine zis, de ce este posibiăl existenţa.
Dacă nu aţi înţeles prea multe, mai ales din capitolul reprodus (parcă din rândurile epigonilor lui Nichita Stănescu înţelege cineva ceva!), luaţi şi citiţi cartea şi veţi constata că şi un absolvent de liceu industrial, devenit inginer constructor, născut la Piatra Şoimului, într-un sat de munte din judeţul Neamţ, poate să aspire la galeria spiritelor înalte, a filosofilor şi să enunţe idei care să ne pună în încurcătură.

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori