Cadouri din romania

Ion Creangă:175 de ani de la naștere


La 1 martie, de ziua mărțișorului, anul acesta, s-au împlinit 175 de ani de când Smaranda Creangă, soţia lui Ştefan Apetrei Ciubotariul din Humuleşti, Neamţ, a născut copilul care a devenit, fără discuţii, cel mai mare povestitor al românilor.
După o copilărie frumoasă, plină de peripeţii, petrecută la Humuleşti pe malul Ozanei, apa în care se scălda, după cum ne spune însuşi Ion Creangă în Amintiri şi unele povestiri, după ani de
şcoală nelipsiţi nici ei de evenimente inedite, ajunge în sfârşit diacon, îndeplinind dorinţa mamei şi mai puţin pe a lui. Îşi exercită „meseria” însă pentru puţin timp, va deveni  învăţător, profesie pentru care se pare, una din ursite a suflat cu harul pedagogului. Dacă ar fi fost ca să rămână numai cu această calitate, Ion Creangă ar fi intrat totuşi în galeria elitelor româneşti. Dar în leagăn, o altă ursită, din altă lume, a suflat asupra lui şi l-a hărăzit cu darul născocirilor de tot felul, multe de la lume adunate şi apoi la lume date, pe care apoi să le povestească prietenilor, dar mai ales copiilor. Aşa a ajuns Ion Creangă, e drept cam târzior, în lumea spiritelor înalte, având ca prieten pe cel mai român dintre români, pe Mihai Eminescu. A debutat în anul 1868 luna a 9-a, ziua 22, în „Metoda nouă de scriere şi citire pentru uzul clasei I primare”, scriere la care era coautor, cu o poezie, pe care pe vremea copilăriei mele, când nu era nici radio, nici televiziune, iar casele oamenilor, precum şi şcolile şi alte instituţii săteşti erau luminate cu lămpi cu gaz, era cunoscută nu din citit, ci din gură în gură, oral cum se zice ştiinţificeşte. Este vorba de poezia Păsărica în timpul ierni.
Ca dimensiune, opera lui Ion Creangă este relativ restrânsă. Trecerea în lumea umbrelor la o vârstă relativ tânără, 52 de ani, la care ar fi meritat să fie în deplinătatea forțelor fizice, precum şi desele stări lungi de boală, l-au împiedecat pe Ion Creangă să-şi etaleze întregul bagaj de inspiraţii posibile atât în planul pedagogiei cât şi al literaturii. Lungimea vieţii unui om, însă, nu se măsoară numai în ani, ci şi în evenimentele trăite. Şi când acestea sunt fapte ce intră în conştiinţa neamului, putem zice, că omul respectiv nu numai că a avut o viaţă matusalemică, ci că este nemuritor. Şi Ion Creangă este nemuritor, dovadă fiind permanentele comemorări şi aniversări legate de cele două momente ce ne marchează inexorabil viaţa: naşterea şi moartea. Adaug la acestea, desele editări ale operei sale, cum rar se mai întâlneşte în literatura noastră şi de aiurea la autori a cărui viaţă scriitoricească se întinde pe zeci de ani. Pentru români, poate Eminescu să-l întreacă. Cu tot respectul pentru luceafărul poeziei româneşti, pentru profunzimea filosofică şi socială a operei sale, trebuie să recunoaştem că întâi se citeşte Creangă şi apoi Eminescu. Şi paşii în cultură au acelaşi sens. Creangă este la baza piramidei, Eminescu este în vârful ei. Pentru amândoi, şi nu numai pentru ei, izvorul îl constituie Mioriţa, Meşterul Manole, Toma Alimoş…
S-a scris mult despre Ion Creangă și se va mai scrie. În Ion Creangă, Opere, Colecția Scriitori români, Editura „Minerva”, București 1970, lucrare apărută sub îngrijirea lui Iorgu Iorda și Elisabetei Brâncuși, capitolul Referințe cuprinde 6o de pagini. Numai Mihail Sadoveanu este amintit de 27 de ori cu diferite articole. În aceeași carte capitolul despre editarea operei lui Creangă cuprinde 70 de pagini de informații. Dar câte cărți nu s-or fi editat după aceea, și câte articole nu s-or fi scris în încă 40 de ani de existență românească.
Aceeași carte cuprinde două pagini cu autori care au prelucrat din opera humuleșteanului, dramatizând poveștile, povestirile sau din Amintiri din copilărie. Şi a şaptea artă, cinematografia, s-a înfruptat din Ion Creangă, realizându-se filme şi roluri de succes, creând şi lansând actori. Din această perspectivă, Ion Creangă poate fi afiliat şi marilor dramaturgi ai ţării, în special pe linia lui Vasile Alecsandri şi Lui I. L. Caragiale, chiar dacă, expres n-a scris o piesă de teatru. Doar, modalitate de exprimare, proza, ne face să nu fie trecut şi în rândul dramaturgilor. Dialogurile din poveştile şi povestirile sale sunt mai suculente decât în multe comedii calificate cu acest titlu.
Ion Creangă este şi un creator de limbă românească. În aceeaşi perioadă, la Ghindăoani, satul natal al  lui Vasile Conta, la vreo zece kilometri distanţă de Humuleşti, mai la vale, spre Piatra Neamţ, a trăit un ţăran autodidact, Toader M. Ștefan, care a ţinut un jurnal. În anul 1974 a fost publicat de editura „Eminescu”, cu titlul Memoriul meu. Ghindăoanii şi  Humuleştii fac parte din acelaşi topos lingvistic. Memoriul meu este un document şi din acest punct de vedere. Opera lui Creangă, mă refer în primul rând la Amintiri, este o lucrare de literatură cultă, nu este numai memorialistică, este şi multă ficţiune, Creangă îmbogăţeşte limba populară cu expresii proprii. Însă, prin ceea ce se distinge Creangă nu este multitudinea de expresii populare, ci prin modul cum a ştiut să combine cuvintele, formulând propoziţii de o rară frumuseţe, adevărate perle poetice, cu profund sens filosofic. Amintirile lui Creangă sunt o odă închinată copilăriei, sunt o simfonie a fericirii şi bucuriei ale acestei etape din viaţa omului.
Nemţenii se simt mândrii că din ogorul lor a răsărit asemenea plantă rară, plină de vitalitate şi voinţă literară. Dar nu numai că sunt mândri ci şi o îngrijesc, cu regrete însă, nu întotdeauna cu suficientă răspundere. Se alătură lor ieşenii, locuitorii urbei unde Creangă s-a afirmat şi şi-a consumat anii maturităţii. Unul din cei mai buni şi apreciaţi biografi ai lui Creangă, este G. T, Kirileanu. Ediţia Ion Creangă scoasă de el este, după părerea exegeţilor nemţeni, cea mai completă. Motivaţia este că fostul bibliotecar de la Fundaţiile Regale, a publicat pentru prima dată năstruşnicele poveşti, botezate corozive, sau licenţioase. Laudele vin, desigur după Revoluţia din Decembrie, când românii au devenit mai democraţi, mai puţini pudici, mai liberi la vorbe, chiar cu vrute şi nevrute; uneori şi la fapte.
 Cazul celor două povestiri a devenit subiect de dezbateri academice, chestiune de virtute naţională, model de exprimare, cu speranţa unui Premiu Nobel. Subsemnatul, nu crede decât că Nică, ludic prin toată fiinţa lui, nu a făcut decât o nouă şotie, pentru un spaţiu restrâns, aşa cum făceau humuleştencele pe la şezători. S-ar putea ca poveştile amintite să fie culese din gura acestora, căci bune erau nu numai la făcut sumani, l-a alungatul furtunilor cu înfiptul toporului în pragul uşii, sau la descântatul de deochi făcând benchiuri pe frunţi. Apoi, Ionică cel prost nu este chiar atât de licenţioasă. În timpul pudibondismului comunist s-au publicat cărţi cu scene mult mai deocheate, de pildă, în Maidanul cu dragoste de George Mihail Zamfirescu. Doar faptul că scrierile lui Creangă intră pe mâinile copiilor i-a făcut pe editori să fie reţinuţi. Şi bine au făcut, şi cred că aşa e bine să se procedeze în continuare. Fiecare vârstă cu drepturile şi obligaţiile ei.
 Exacerbarea dezbaterilor pe tema acestor poveşti, precum şi publicarea lor, uneori în ediţii de lux, cu ilustraţii cum a făcut Editura „Humanitas”, de cele mai multe ori din interese pecuniare, aduce o umbră asupra creaţiei lui Creangă, ştirbesc din imaginea acestuia şi nu o întregesc. Învăţătorul Creangă, cu siguranţă, nu ar fi publicat asemenea năzbâtii.
În ultimii ani am participat la mai multe activităţi dedicate vieţii şi operei lui Ion Creangă. În afară de problema subliniată mai sus în alte trei chestiuni mi se pare că se exagerează când se discută despre el.
 La manifestările la care am participat a fost prezentă şi biserica. Nu numai cu slujbe ci şi cu referate, eseuri. Desigur, Creangă a fost un bun creştin, originea lui ţărănească, educaţia din familie au contribuit la aceasta. Dar faptul că îi ia pe preoţi în răspăr, îi cam beşteleşte, ne vorbeşte despre o atitudine critică a lui Creangă faţă de clerici. Creangă făcea deosebire între credinţa în Dumnezeu şi slujitorii lui pe pământ. Această atitudine critică prin satirizare caută s-o şteargă clericii de azi. Mâine, poimâine vom azi, poate, de o canonizare a lui Creangă, aşa cum s-a propus cu Eminescu. O similitudine, oricât ar părea de nepotrivită apropierea, am întâlnit-o la Friedrich Nietzsche, fiu de pastor protestant, care însă a extins critica de la clerici la dogmă.
O altă prezentare permanentă a lui Ion Creangă este înclinaţia lui spre cele ale gurii, de te întrebi dacă participi la o dezbatere literară sau una gastronomică. Nimic din ceea ce este omenesc lui Creangă nu i-a fost străin. E adevărat că în scrieri, cât şi în viaţă, de altfel, Creangă a avut de a face cu Dionysos; în Amintiri din copilărie este consider, şi apolinic. Dar dacă ne interesează atât de mult viaţa particulară a scriitorului, poate ar fi interesantă şi viaţa lui amoroasă. Mai ales că Nică îi purta sâmbetele Smărăndiţei de când începuse să înveţe buchile. Dar, Ionică cel prost n-o fi chiar el bătându-şi joc de prostia omenească? Oricum, picanteriile despre scriitori nu pot fi trecute în activitate de cercetare literară, ci doar în rândul cancanurilor sau ca mijloc de întreţinere a bunei dispoziţii la o întâlnire bahică, uneori după simpozioane. Am văzut şi aşa ceva.
În perioada comunistă, opera lui Ion Creangă a fost interpretată în interesul regimului. Povestitorul era omul din popor care și-a pus talentul în slujba poporului, demascând viața grea a țăranului român, exploatarea acestuia. Unele interpretări, erau de-a dreptul ridicole, ca de pildă, lupul din Capra cu trei iezi era asociat chiaburului care suge sângele ţăranului.. Existau și altfel de exagerări proletcultiste. În 1964, un secretar de a partid cu propaganda, funcție care avea în subordine cultura și învățământul, la o adunare dedicată încercării desprinderii relative de sub influenţa politică a Uniunii Sovietice, propunea să nu mai fie citit Lev Tolstoi fiindcă îl aveam pe Creangă al nostru. Astăzi există destui şi din cei care nici nu mai amintesc de el, personalităţile lor nu se pot coborî de la un Eliade, Cioran, Monica Lovinescu Patapevici la banalul Creangă. Pentru a te convinge e suficient să vizitezi librăriile Humanitas. De altfel nici Eminescu nu se bucură de mai multă atenţie. E de domeniul ridicolului, că în una din expoziţiile cu vânzare al editurii amintite din întreaga literatură română clasică se afla doar poveștile citate mai sus, în ediție de lux,
Mai năstruşnică ni se pare folosirea lui Creangă ca agent electoral, ca ajutor politic în  gospodărirea târgurilor. Domnul profesor Ion I. Berghia, moldovean din Moldova de peste Prut, stabilit în Moldova de dincoace de Prut, la Iaşi, scrie în numărul din decembrie al revistei pe care o patronează, Dor de Basarabia, un articol intitulat Creangă e cu noi? Desigur că e cu noi, că n-o fi cu turcii sau ruşii. Dar în acest articol după ce arată unele realizări de prin Basarabia, şi rolul scrisului lui Creangă în menţinerea conştiinţei româneşti, autorul banalizează menirea operei marelui povestitor trecând la critica unor neajunsuri cotidiene , unele chiar mărunte, precum că în Copou sunt multe ciori, că avem manelişti, că măicuţele devin mame, că elevii bat pe profesori, că sunt mulţi băieţi deştepţi cu multe maşini, scriitorii se înjură în public, mânăstirile au saune, aparate de asculta vizitatorii, că sunt mulţi câni maidanezi în jurul teiului lui Eminescu... Desigur, un Ion Creangă actual n-ar fi de acord cu asemenea neajunsuri şi le-ar satiriza, precum n-ar fi de acord nici cu faptul că domnul Berghia laudă, nu fără interes, ce nu a văzut la Piatra Neamţ şi Târgul Neamţ şi a văzut la Iaşi, sau invers: a văzut la Neamţ şi nu a văzut la Iaşi. Dar să cităm din articol: […] Am fost de mai multe ori la Piatra-Neamţ şi Târgul-Neamţ unde nu am văzut nici câini maidanezi, nici boschetari, nici cerşetori, nici hârtii şi chiştoace aruncate oriunde…Străzile de acolo erau de fiecare dată curate, aerul, la fel curat.Ca şi sufletele oamenilor pe care i-am întâlnit, în timp ce în aşa-numita capitală culturală a României parcă eşti în…Bucureşti. Dacă nu mă credeţi, veniţi pe strada Codrescu din Iaşi unde gropile şi praful sunt la ele acasă… Strada Sărăriei din care se coboară spre”Bojdeuca” lui Creangă aproape că nu se deosebeşte de strada Codrescu. În continuare pentru a sublinia realizările din Neamţ şi legătura lor cu Ion Creangă, domnul Berghia îl întreabă pe cititor: […]Ai auzit de Fundaţia Culturală „Ion Creangă” condusă de părintele Viorel Cojocaru? Dar de primarul Decebal Arnăutu, de Zilele Culturii Nemţene „Ion Creangă” de acolo? Dacă răspunsul tău este negativ, s-ar putea ca spiritul lui Ion Creangă să nu fie cu tine şi atunci eşti în mare pierdere.
Desigur, nici nu se poate scrie altfel, căci Domnul Berghia, împreună cu alţi ieşeni şi basarabeni, invitaţi de onoare la manifestările Creangă, se bucură de găzduire aleasă, cu mese la restaurante.
* * *
Dar fiind vorba de nemţenii şi de publicarea operelor lui Creangă sau a scrierilor despre el şi opera sa, la capitolul merite îl amintim pe Cristian Livescu care, prin editura Crigarux, a cărui patron este, a publicat:
Al. Piru, Ion Creangă. Ediție tematică, prefață și tabel cronologic de Cristian Livescu;
N. Iorga, Despre Creangă, Ediție tematică, studiu și tabel cronologic de Cristian  Livescu;
Gânditorul de la  Humuleşti. Eseuri, studii, exegeze asupra vieţii şi operei lui Ion Creangă. Selecţie şi suport cric de Cristian Livescu.
Nicolae Căruceru, De ale lui Ion Creangă. Amintiri/Povestiri… povestite în versuri;
Vladimir Străinu, Ion Creangă, Ediţie critică, studiu introductiv şi tabel cronologic de Cristian Livescu;
 Ion Creangă, Opere. Ediţie de G.T. Kirileanu, însoţită de cel mai cuprinzător glosar cu o Addendă: Povestiri corozive, însoţite de consideraţii critice de la G. Călinescu la Luca Piţu şi N. Manolescu. Întocmire şi aparat critic de Cristian Livescu.
 Tot la merite nemţene adăugăm că pe 1 martie a.c. Complexul Muzeal judeţean Neamţ a organizat un simpozion aniversar Ion Creangă – 175. Au susţinut comunicări pietreni Rocsana Josanu, Despre data naşterii lui Ion Creangă; Raluca Naclad – Simboluri culturale şi semiologie medicală în povestea lui Arap-Alb; Dan Iacob – Ion Creangă, ezoterismul şi gândirea tradiţională; Constantin Tomşa – Ediţii ale operei lui Ion Creangă;Adrian Alui Gheorghe – Modelul Ion creangă pentru literatura română actuală; Cristian Livescu – Receptarea operei lui Ion Creangă azi.
După cum se vede din unele titluri, a fost o adevărată sesiune ştiinţifică. Eu ca muritor de rând, trăitor cu Creangă din copilărie şi până acum, la senectute, aş fi gustat sufleteşte o lectură din poveşti sau Amintiri. Sau o dramatizare, un film. Doar se ştie, parafrazând o altă sintagmă, comunicările din comunicări se fac, iar uneori sunt nişte compilaţii. Umila mea părere poate fi valabilă şi pentru Anul Caragiale.

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori