Cadouri din romania

Celebrul safir al Reginei Maria

Este cel mai mare safir tăiat faţetat din lume, având 95,7 g şi 478,68 carate. A fost montat în Franţa, în 1910, într-o casetă florală din platină cu 3 gheruţe încrustate cu diamante iar ulterior, în 1913, a intrat în componenţa unui colier cu diamante din colecţia Cartier. După ce a fost prezentat la o
expoziţie din Spania în 1919, unde a fost admirat de multe regine şi prinţese ale lumii, Regele Ferdinand al României l-a cumpărat de la Cartier în 1921 pentru soţia sa, Regina Maria, safirul rămânând apoi în moştenirea familiei regale româneşti. Regele Ferdinand a achitat pentru acest safir suma de 1.375.000 franci, plătită în 4 rate, până în 1924.
Încoronarea lui Ferdinand ca rege al României Mari a avut loc pe 15 Octombrie 1922. În cadrul acestui eveniment, Regina Maria a purtat pentru prima dată safirul şi splendidul colier cu diamante, alaturi de o diademă cu safire pe care o achiziţionase de la Marea Ducesă Vladimir.
În testamentul din 1926, într-un codicil, Maria precizează că-i lasă Elenei (nora ei, soţia lui Carol al II-lea) “safirul şi diadema cu diamante pentru a fi lăsate lui Mihai, când se va căsători”.
Soţia Regelui Mihai n-a apucat să poarte însă acest safir. După abdicarea forţată de la 30 decembrie 1947, nepotul Reginei Maria, plecat în exil în Elveţia, l-a vândut bijutierului newyorkez Harry Winston şi de atunci, probabil, a circulat pe la diverşi colecţionari. La nunta din 1948 cu Regina Anna de Bourbon-Parma, aceasta a purtat colierul de diamante fără celebrul safir. Se pare că şi diamantele au fost ulterior demontate, rând pe rând, dar nu se ştie cu exactitate.
Ultima apariţie a safirului a fost pe 21 noiembrie 2003, când a fost vândut unui cumpărător anonim, la o licitaţie a casei Christie’s din Geneva, cu 1.916.000 franci elveţieni (aproximativ 1.494.480 USD).

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori