Cadouri din romania

Aşa grăit-a Zarathustra,Nietzsche

După cum însuşi Nietzsche consideră, Așa grăit-a Zarathustra este opera lui fundamentală. A scrie despre Nietzsche şi a nu scrie despre Aşa grăit-a Zarathustra este un act nu numai de neglijenţă sau ignoranţă, ci şi de impietate. La noi, în România vreau să spun, dacă această sintagmă mai este valabilă în zilele integrării europene şi globalizării, cartea a fost tradusă destul de târziu, la peste un
secol de la apariţie. Lăsând la o parte perioada proletcultistă, explicaţii sunt greu de găsit, mai ales că a fost un timp când eram progermani prin definiţie iar Nietzsche era în vogă, voinţa lui de putere, fiind dictonul preferat al fascismului. De la Wikipedia, enciclopedia liberă, aflăm că prima versiune românească a Așa grăit-a  Zarathustra a apărut în anul 1991, la Editura Edinter, Bucureşti, traducerea aparţinând Victoriei Ana Tăuşan. A doua apariţie are loc în 1994, la Editura Humanitas iar traducerea este făcută de poetul Ştefan Augustin Doinaş. A fost reeditată în 1997 şi 2000 A mai apărut o traducere de George Emil Botez în anul 2009, editura Antet. De remarcat Introducerea făcută de Ştefan Augustin Doinaş. Fără a supăra pe filosofi, aş califica-o un adevărat document filosofic. Fără a supăra pe ceilalţi traducători, consider în mod aprioric că actul făcut de Ştefan Augustin Doinaş intră în legile firii, ale necesităţii şi ale dumnezeirii; sau întâlnit şi, într-un fel, s-au contopit două personalităţi artistice deosebite, dar apropiate în cuget şi simţiri, Nietzsche un mare german, Doinaş un mare român
Nietzsche îl acuza pe Platon că a făcut din poezie o slujnică a filozofiei, aşa cum în evul mediu filosofia era o slujnică a religiei. După Augustin Doinaş, Nietzsche împacă filosofia cu poezia, pe logos cu mytos, cunoaşterea este posibilă nu numai prin categorii, prin filozofie; şi poezia este o formă de cunoaştere. Lui Nietzsche adversarii îi impută tocmai faptul că nu a elaborat concepte şi că s-a exprimat mai mult metaforic, poetic. Într-un cuvânt, Nietzsche nu ar fi  filosof fiindcă nu a elaborat un sistem filosofic, ca de pildă Platon, Immanuel Kant sau Hegel.
Aşa grăit-a Zarathustra este în acelaşi timp o carte de literatură artistică, un poem, plină de simboluri, de metafore, de expresii cu sensuri şi subînţelesuri. În acelaşi timp este şi o carte de filozofie, prin problematica abordată. Deşi nu conţine concepte filosofice, demonstraţii, cartea nu este uşor de citit, nu se citeşte o singură dată şi rămâi cu o idee generală ca după citirea unui roman. Într-un fel se aseamănă cu Biblia, deşi nu este scrisă în versete. Aproape fiecare frază, fiecare rând cuprinde o idee. Dacă ai încerca să-i faci un rezumat ar rezulta un volum mult mai mare decât originalul. Ca și în Biblie, sau ca într-o carte de știință, poţi căuta un răspuns la o oarecare problemă. Pentru aceasta, ca într-un dicţionar poţi căuta un subiect şi o pagină. În Aşa grăit-a Zarathustra  dacă mergi la cuprins vei găsi răspunsuri afirmate în 80 de capitole, dar nu exprimate ca într-o carte de geometrie, spre exemplu, ce este o dreaptă, sau una de filozofie, ca de pildă la Immanuel Kant, în care ne explică cum sunt posibile judecăţile apriorice, în urma unui efort mintal de analiză sau cercetare, ci sunt viziuni poetice apărute într-un moment fast de inspiraţie. Dar iată cum vede Nietzsche acest moment unic pentru creatorul de artă, întâlnirea lui cu el, fiind unul din momentele rare  ale creaţiei omenirii:
Dintr-o dată cu o delicateţe, cu o puritate inefabile, un lucru se face văzut, se face auzit, te zguduie şi te cutremură din adâncuri. Asculţi nu mai cauţi; primeşti, fără a întreba cine este cel ce dă; o gândire fulgeră timp de o clipă, se impune ca o necesitate, fără a-ţi lăsa nici cea mai mică ezitare asupra formei în care se cere să fie exprimată, - n-am avut niciodată posibilitatea de a alege. E un extaz a cărui tensiune formidabilă se rezolvă uneori în torente de plâns, în timp ce pasul, involuntar se răreşte sau se accelerează. Te simţi răpit de tine însuţi, păstrezi doar conştiinţa unei infinităţi de fiori subtili şi de şiroaie care te străbat până-n tălpi. E o atât de profundă beatitudine, că durerea şi tristeţea nu mai au efectul unor forţe ostile, ci par o condiţie cerută, o nuanţă chemată în strictă necesitate de această risipă de lumină. Simţi instinctiv marile ritmuri care îmbrăţişează spaţiile immense în care trăiesc formele; amplitudinea legănării, nevoia unui ritm larg par a fi măsura unei atari inspiraţii, un fel de contrapondere la presiunea, la tensiunea ei. Toate aceste, involuntare în prima clipă, par purtate de o rafală de libertate, de independenţă, de putere, de divinitate. Ceea ce este mai remarcabil e calitatea involuntară a imaginii, a metaforei. Totul ţi se oferă ca expresia ce mai apropiată, cea mai justă, cea mai simplă. Într-adevăr, pentru a relua termenii lui Zarathustra, se pare că lucrurile se apropie cu de la sine putere şi vin spre a-ţi servi ca imagini…
Deci filosofia lui Nietzsche nu este cercetare, nu este deducție sau inducție ci inspirație artistică, iar ce s-a întâmplat cu el în cazul Zarathustra are o pauză de milenii.
   Iată experienţa mea în privinţa inspiraţiei. Nu mă îndoiesc că va trebui să străbată îndărăt milenii pentru a găsi un alt om care să poată zice. Este şi a mea.
O fi lipsă de modestie ori conştiinţa geniului. În general, geniile, prin măreţia, prin conştiinţa menirii lor, sunt modeste.
Patru sunt temele majore pe care le tratează Nietzsche în Aşa grăit-a Zarathustra şi pe care le vom întâlni şi în alte scrieri. Au şocat, au determinat interes şi critică, uneori destul de dură, ideile supraomului, a voinţei de putere, veşnica reîntoarcere şi critica religiei, prin care anunţa moartea lui Dumnezeu. În plan filosofic, exprimat poetic, Nietzsche gândea la o lume nouă. Nazismul i-a convertit ideile în politică şi a ieşit ceea ce ştim. Nu o dată ideile filosofice, religioase, artistice, ba chiar şi ştiinţifice, au fost  folosite pentru pavarea drumului spre iad.
Aşa grăit-a Zarathustra, cartea, este alcătuită dintr-un prolog şi patru părţi. În Cuvântul său introductiv Ștefan Augustin Doinaș, într-o pagină şi jumătate face o succintă sinteză a cărţii. În prolog, intitulat Precuvântarea lui Zarathustra, Nietzsche relatează despre prima descindere a lui Zarathustra între oameni, condamnarea de către acesta a actelor omeneşti – virtutea, mila, justiţia, fericirea – pentru depăşirea omenescului şi tinderea spre omul superior, Supraomul. Neînţeles de mulţime care preferă un om vulgar, răutăcios, viclean dotat cu toate relele pământului, profetul înţelege că doctrina sa trebuie comunicată unui număr restrâns de adepţi. Partea întâi cuprinde cuvântări ale lui Zarathustra, majoritatea critici la adresa moraliştilor, ale adepţilor lumii de după moarte, pesimiştilor, la adresa unor instituţii - armată, presă , stat -  contra celor miloşi, contra femeilor etc. În alte cuvântări, constructive, din aceeaşi parte, Zarathustra propune castitate, respectul pentru copil şi căsătorie, iubirea faţă de departele, prietenia, moartea de bună voie, să distingă apropierea Marii Amieze, zare în care va apărea Supraomul.
În partea a două se continuă criticile la adresa savanţilor, metafizicienilor, politicienilor, revoluţionari şi democraţi…Se propune în alte cuvântări mântuirea prin voinţă.
 Partea a treia, Nietzsche o rezervă cu precădere ideii eternei reîntoarceri, a Identicului. Omul este obligat prin destin să-şi retrăiască în veci viaţa fără a putea să o schimbe.
În partea a patra, Nietzsche ne prezintă un Zarathustra care se întâlneşte cu personaje care simbolizează o lume decăzută şi face teribilul enunţ că Dumnezeu a murit, reliefat şi prin celebrarea în mod blasfematoriu a momentului Cina cea de Taină. Cartea se termină cu un Zarathustra neînţeles, repudiat de discipolii săi, al cărui sicriu va fi coborât în vulcanul Etna. Sfârşitul cărţii, ne spune Augustin Doinaş, n-a fost niciodată încheiat.
În partea ultimă a cuvântului să Doinaş face o analiză a modului cum a fost receptat, înţeles apreciat, criticat Nietzsche şi opera sa de lumea filosofilor, precum şi problemele pe care le presupune traducerea unei asemenea cărţi şi a unui asemenea autor.
Also sprach Zarathustra are ca subtitlu O carte pentru toţi şi pentru nimeni. Cu modesta mea cultură filosofică afirm că Aşa grăit-a Zarathustra este o carte care merită citită pentru frumuseţea stilului, pentru problemele puse, unele de actualitate, este o carte pentru cei care vor să vadă cum se poate face filozofie în mod poetic şi poezie în mod filosofic. Prin felul în care este scrisă Aşa grăit-a Zarathustra, postmoderniştii îşi au izvoarele în lirismul lui Nietzsche. Dar pentru a înţelege ceva din Nietzsche, ca începător, este recomandabil să citeşti,  înainte şi după, introducerea făcută Ştefan Augustin Doinaş.

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori