Cadouri din romania

Pigmeii mbuti


Africa este al doilea continent al Terrei din punct de vedere al suprafeţei (cca 30 mil. kmp) şi al populaţiei (în 2009 s-a depăşit cifra de 1 mld. locuitori). Numele îi provine de la antica provincie romană “Africa Terra” situată în partea nordică a continentului, de-a lungul ţărmului Mediteranei (astăzi pe teritoriul Libiei, Tunisiei şi Algeriei).
Este singurul dintre continentele Terrei, dispus aproape simetric faţă de linia ecuatorului fiind un spectaculos teren al extremelor şi diversităţii climatice, geografice, istorice şi sociale.Datorită dispunerii faţă de Ecuator, continentul beneficiază de o mare diversitate a tipurilor climatice şi a unităţilor de relief. Acestea conferă continentului african un specific aparte: deşerturile întinse pe mii de kilometri alternează cu nesfârşite savane şi zone de sahel, jungle luxuriante, păduri impenetrabile, munţi spectaculoşi, toate fiind populate cu multe specii endemice de animale şi plante.

Fluviul Nil, ale cărui izvoare au fost descoperite abia în secolul al XIX lea – deşi au fost căutate încă din Antichitate – este cel mai lung fluviu din lume, măsurând peste 6700 km de la izvoare până la vărsarea în Marea Mediterană prin renumita sa deltă.
Marile migraţii ce se desfăşoară anual, din timpuri imemoriale, pun în mişcare peste 300 de mii de zebre şi 1,5 milioane de antilope care parcurg un traseu circular de cca 3000 km, trezind la viaţă întreg continentul, inclusiv pe marii prădători, atrăgând zeci de mii de turişti pasionaţi de participarea la renumitele safari.
Majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră continentul african ca fiind leagănul speciei umane. Marele Rift African este o imensă enclavă geologică şi biologică aflată parcă în afara timpului. Aici, se află şi renumita vale “Olduvai Gorge” (Tanzania) supranumită şi “leaganul omenirii”.
Şi istoria antică îşi găseşte repere majore pe continentul african: civilizaţiile dispărute ale fenicienilor, nubienilor şi egiptenilor au lăsat urme inconfundabile.
“Big Five” este o expresie folosită în prezent în limbajul turistic. În secolul trecut era utilizată pentru a denumi cele 5 specii de vânat mare, ce au îmbogăţit generaţii întregi de vânători europeni: leu, leopard, rinocer, elefant şi bivol african.Deşi Africa a fost pentru secole sursa principală în comerţul cu sclavi, în prezent este continentul cel mai viguros şi tânăr, ca medie de vârstă, dublându-şi populaţia în ultimii 27 de ani.Pigmeii Mbuti  din padurea Ituri din Republica Democrata Congo (fostul Zair) culeg anumite tipuri de scoarta, pe care apoi le bat pana devin subtiri, moi si pliabile. Femeile le decoreaza cu motive abstracte traditionale, folosind un amestec de carbune si sucuri naturale. Aceste bucati de material sunt folosite in ceremonii (ca si sorturi) sau la nasteri (noul nascut fiind invelit in ele).Motivele desenate sunt expresii abstracte ale caracteristicilor padurii, atat cele vizibile cat si cele percepute prin alte simturi: geometria fractala a copacilor, caderea frunzelor, sunetul insectelor. Se combina pe scoarta fluturi, pasari, petele leopardului cu miscarea, sunetul si formele fluide ale peisajului – lumina curgand prin ramurile copacilor, lianele agatate in canopee, furnicile in mars…Noi auzim de mici vorba “codru-i frate cu romanul”, dar au trecut demult vremurile in care puteam simti asta. Mbuti in schimb sunt dintotdeauna bamiki bandura – “copiii padurii”. Cuvantul “ndura” exprima o notiune care ii defineste si pe care o ridica la rang de valoare suprema. Greu de tradus, pentru ca nu exista echivalent in limbile occidentului, ndura defineste padurea ca esenta, dincolo de materia care o compune. Ndura e universul complet in care omul mbuti e imersat, e sursa existentei, zeul, parintele, sanctuarul lor. Padurea le da tot, cu ea se integreaza ca intr-un pantece  gestant (Ndu, chiar radacina cuvantului care desemneaza “starea de padure”).  Tacerea insasi e reprezentata, privita nu ca absenta a sunetului (in padurea ecuatoriala, niciodata nu e liniste, padurea mereu “respira” si “vorbeste”) ci ca armonie, ca lipsa a zgomotului disonant care in padure inseamna pericol.

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori