Cadouri din romania

Alexandru Ioan Cuza



Alexandru Cuza se tragea dintr-o  veche familie moldoveana din partile Falciului.
Mama lui Al.Cuza ,Sultana, sotia lui Ioan,era nascuta Cozadini dintr-o familie de origine greco-italiana,din Constantinopol,dar romanizata
Sultana stia limba greaca,de la ea a invatato si Cuza,copil fiind.In ceea ce priveste data nasterii,
Majoritatea cercetatorilor se pronunta pt 20 martie 1820.N.Corivan ,relevand faptul ca acesti cercetatori nu indica izvorul pe care se intemeiaza arata ca diploma de bacalaureat da ca data a nasterii 12 septembrie 1818.

Cred ca putem admite data de 20 martie 1820;ea se afla si pe monumentul funerar al lui Cuza ,asezat de Doamna Elena pe fostul mormant de la Ruginoasa ,dinafara bisericii-si desigur sotia stia bine data nasterii sotului ei.Data din diploma de bacalaureat-12 septembrie 1818,cred ca este
eroare intentionata;Cuza s-a declarat sau a fost declarat mai mare decit in realitate ,pentru ca sa corespunda  ,probabil,vreunei dispozitii regulamentare cu privire la minimul de varsta cerut candidatilor la bacalaureat.
Cat despre locul nasterii ,el este
Barladul;nu rea nici o ratiune sa se declare alt oras decit cel real in amintita diploma de bacalaureat.
Alexandru Cuza a avut un frate,Dumitru,--mort  tanar intr-un accident de calatorie,si o sora-Sultana.Al.I.Cuza intra in armata cu gradul de cadet la 15 sept.1837.Nu a ramas in cadrele ei decit pana la 8 februarie1840 cand isi da demisia.
La 2 martie 1842 il gasim prezident al judecatorie tinutului Corvului;in aceasta calitate semneaza el adresa privind procesul dintre epitropii casei hatmanului Constatin Palade si obstea orasului Galati.Nici aici nu va ramine insa multa vreme.
In toamna anului 1845 ,intre 27 sept.-9 oct.,isi da demisia si din aceasta slujba.
La 30 aprilie1841 se casatoreste cu Elena Rosetti,fiica postelnicului Iordache si Ecaterinei nascuta Sturdza.Fratele Elenei ,Theodor Rosetti,
Viitorul prim-ministru din 1888,a ocupat sub Cuza ,postul de prefect devaslui.Un alt frate al ei ,Dimtrie Rosetti,a detinut o functie la Ministerului de Culte si Instructiune Publica.

La 1848 Al.cuza a fost in primele randuri .A luat cuvantul la adunarea de la Hotelul Petersburg din Iasi la 27 martie ,vorbind de infaptuirea de reforme. Cuza participa la marea intrunire de la Blaj,din 3/15 mai,unde vazu multimea taranilor veniti din toate partile tarii si auzi cuvantul lui Simion Barnutiu si  Avram Iancu.De aici pleaca in Bucovina unde face parte,impreuna cu Costache Negri,Petrache Cazimir si altii din comitetul revolutionar moldovean, constatat documentar  inac de la inceputul lunii iunie1848.
Face parte de asemeanea din Comitetul executiv al “Casei de bani”,ca urmare sa stranga fonduri pentru revolutie.
In noiembrie 1848 iscalea,alaturi de alti refugiatimoldoveni,in Bucovina ,o declaratie ca nu inteleg  sa ceara iertare lui Mihail Sturdza drept pret al ingaduintei de a se reintoarce acasa.
Atat ca presedinte al Judecatorie corvului cat si ca Director al Ministerului de Interne ,Cuza se remarca printr-un respect desavarsit al legii.
La 23 oct 1858 Cuza este insarcinat de Vogorie cu “indeplinirea tuturor indatoririlor prescrise de asezamant’’,ale postului de hatman.
La  29 dec,colonelul Stematin ii da titlul de “ indeplinitor al indatoririlor de sef al oastei printipatului Moldovei.;asadar in momentul alegerii sale ca Domn ,Cuza era comandantul intregii armate moldovene.
Actul de la 24 ianuarie 1859 a avut un extraordinarecou pe toata intinderea pamantului romanesc,de o parte si de alta a Carpatilor.
In Transilvania ecoul dublei alegeri a lui Cuza a fost remarcabil.Amandoua foile  ale “ Gazetei Transilvaniei” si “Foaie pentru minte,inima si literatura”,prezinta articole entuziaste despre rolul maselor populare in succesul de la Bucuresti.
La 12 mai 1873 ,Cuza soisea la Heidelberg,in Germania si tragea la Hotelul Europa.
La 15 mai ,bonav si cu probleme cardiace,la ora 1.30 noaptea moare.
Este ingropat la Ruginoasa,slujba inmormantari fiind oficiat de un numeros sobor de preoti.
“Vesnica lui amintire... nu se va sterge niciodata din inimile noastre”.

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori