Cadouri din romania

SOLUBILITATE, SATURAŢIE



Unele substante sunt miscibile (formeaz` faze omogene) în orice propor]ie, altele dizolv` numai o cantitate limitat` dintr-o a doua substan]`. O solutie se nume[te saturat` când cantitatea maxim` de solu]ie la o temperatur` (uneori [i la o presiune) dat`. Concentra]ia solutului (exprimat` \n una din unit`]ile definite mai sus) \ntr-o solu]ie saturat` este numit` solubilitate. Satura]ia este o stare de echilibru, ascult#nd de legile termodinamice  ale echilibrului.

Solubilit`]ile substan]elor variaz` cu natura acestora, cu a solventului [i cu temperatura. O solu]ie apoas` de clorur` de sodiu este saturat` la 20ºC c#nd con]ine 358g NaCl la 1 litru solu]ie. Solubilitatea iodurii de argint este de numai 3x10  /l.   De multe ori substan]e pu]in solubile (de felul iodurii de argint) sunt numite insolubile. Sunt \ns` cazuri c#nd chiar asemenea solubilit`]I foarte mici joac` un rol important \ntr-un proces fizic sau chimic.
         Solu]ia saturat` a unei s`ri greu solubile este prin natura lucrurilor, diluat` [i complet ionizat`. Dac` este prezent` \n contact cu solu]ia, sare solid`, se stabile[te \ntre aceasta [i ionii din solu]ie un echilibru. S` cosider`m de exemplu clorura de argint solid` \n contact cu solu]ia ei \n ap`. |ntre AgCl solid` [i ionii Ag+ [i Cl-, hidrata]I din solu]ie se stabile[te echilibrul:

                   AgCl(5)       Ag+Cl-

         Concentra]iile de ioni Ag+ [i Cl- fiind mici, ionizarea este complet` [i echilibrul se conformeaz` legii maselor. (Nernst, 1889) :

                                     K= CA

         Concentra]iile ionilor din solu]ie fiind foarte mici ele pot fi cosiderate, \n prim` aproxima]ie, identice cu activit`]ile lor. Pe de alt` parte activitatea substan]ei solide \n contact cu solu]ia ei este prin conven]ie, egal` cu unitatea, a[a c` ecua]ia de mai sus devine:
Constanta de echilibru K este numit` produsul de solubilitate (sau produs ionic) al electrolitului respectiv.
         Concentra]iile celor doi ioni din solu]ie sunt egale \ntre ele [i cu concentra]ia c (\n mol la litru) a electrolitului din solu]ie:
         Pe de alt` parte, concentra]ia unei solu]ii saturate este egal` cu solubilitatea solutului. |n consecin]` pentru un electrolit compus din doi ioni ecua]ia devine:

         Determinarea produsului de solubilitate
        Solubilitatea precipitatelor greu solubile nu poate fi m`surat` direct din cauza micimii ei. Ea poate fi \ns` determinat` din conductibilitatea solu]iei. Concentra]ia solutului fiind extrem de mic` se poate considera               .
         Dac` \n solu]ia unui electrolit greu solubil se adaog` un electrolit con]in#nd un ion comun cu ele de exemplu  KCl \ntr-o solu]ie de AgCl, se precipit` ca solid o parte din AgCl din solu]ie, a[a \nc#t Ks s` r`m#n` constant (\n conformitate cu legea maselor).
         Tot a[a se precipit` AgCl din solu]ia sa saturat` atunci c#nd se adaog` ioni Ag+, de exemplu sub form` de AgNO3. Deci solubilitatea unui electrolit este mai mic` \n prezen]a unui ion comun dec#t \n ap` curat`.
         Efectul de ion comun se observ` [i la solubilitatea electroli]ilor u[or solubili. {i \n acest caz ad`ugarea unui ion comun provoac` o sc`dere a solubilit`]ii. Aceast` sc`dere nu mai poate fi \ns` calculat` exact, ca la s`rurile greu solubile, deoarece legea maselor nu este valabil` dec#t pentru solu]ii diluate.
         Efectul de ion comun se observ` de exemplu, dac` se introduce HCl concentrat (sau gazos) \ntr-o solu]ie saturat` de NaCl. Se precipit` NaCl. Procesul acesta se utilizeaz` pentru a ob]ine clorur` de sodiu pur`; aceast` sare nu poate fi recristalizat` dup` procedeul obi[nuit c`ci ea este aproape la fel de solubil` \n ap` rece [I cald`.


Formarea de ioni complec[i

         |n unele cazuri \n loc de a mic[ora solubilitatea, adaosul uni ion comun provoac` o cre[tere a solubilit`]ii unei s`ri greu solubile. Cauza este formarea unui ion complex. Dac` se adaug` ioni de cianur` (sub form` de NaCN) \ntr-o solu]ie con]in#nd ioni Ag+, se precipit` \nt#I cianur` de argint, AgCN, greu solubil`. Aceasta se dizolv` \ns` u[or \ntr-un exces de NaCN. Un fenomen similar se observ` la tratarea unei solu]ii ce con]ine ioni Hg  cu KI.
         M`rimea solubilit`]ii nu contravine legii produsului de solubilitate. |n cazul cianurii de argint se stabile[te un echilibru \ntre AgCN solid, precipitat [i ionii Ag+ [I CN- din solu]ie. Prin ad`ugare de ioni CN- [I formarea ionului complex  Ag(CN)    concentra]ia ionilor Ag+ din solu]ie scade. |n consecin]` se dizolv` AgCN pentru a restabili echilibrul:             costant.
         Ionul CN- dizolv` [I alte s`ruri greu solubile de argint, de exemplu AgCl d#nd acela[i ion complex  Ag(CN)  . Ionul CN- nu dizolv` \ns` sulfura de argint, Ag2S. Dimpotriv` ionul S   precipit` Ag2S dintr-o solu]ie ce con]ine ioni complec[i  Ag(CN)  . Produsul ionic al sulfurii de argint fiind extraordinar de mic (6x10  ) se precipit` Ag2S chiar din ionii Ag+ \n echilibru cu  Ag(CN)  , al c`rui produs de solubilitate este mult mai mare (7x10   ).

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori