Cadouri din romania

Nord contra Sud,Jules Verne

Nord contra Sud este un roman istoric al lui Jules Verne, publicat in anul 1887. De data aceasta nu sunt prezentate calatorii extraordinare ca in majoritatea romanelor verniene si nici evenimente fictionale. Subiectul a fost unul real, contemporan de data aceasta, unul dureros dar cu o importanta rezonanta internationala. 
Razboiul civil american sau razboiul de secesiune a fost un conflict intre Nord si Sud, pornind de la abordarea diferita a problemei sclaviei pecare multi americani din nord o considerau o rusine pentru statul modern american, pe cand pentru cei din sud  era un mod de viata si un mijloc de productie important. 
Faptic razboiul a pornit in urma retragerii din Uniune a unor state din sud, ceea cea atras reactia guvernului central al uniunii. Dar multi istorici de renume considera ca problematica acestui razboi a fost mult mai complexa decat singura problema a sclaviei. 
Statele confederate al Americii a fost un stat federal proclamat independent, nerecunoscut de guvernul unionist, in perioada 1861-1865, constand in 11 strate din sud care s-au rupt din Uniune. 
Statele Unite ale Americii sau Uniunea, Nordul mai simplu, nu au recunoscut independenta noului stat, blocand incercarile unor tari precum Marea Britanie de a recunoaste noul stat. 
Razboiul a inceput cand presedintele confederat Jefferson Davies a ordonat asaltul asupra bazei militare a uniunii din Charleston, Carolina de Sud, in aprilie 1861. 
Toate bătăliile majore ale războiului, cu excepția a două dintre ele, au avut loc pe teritoriul confederat, care era coplesit de Uniunea care era superioară din toate punctele de vedere materiale, la care s-a adăugat continua blocadă a Nordului, care a sugrumat din fasă orice încercare a Sudului de a scăpa din cercul care se strângea mereu.
Când generalul Robert E. Lee a decis capitularea în primăvara anului 1865, Confederatia s-a prăbusit de la sine, sclavii au fost eliberati si lungul si dificilul proces al Reconstructiei a început.


Teatrul evenimentelor din roman il constituie statul Florida, in a carei parte septentrionala se gaseste plantatia  eroilor cartii, adica a familiei Burbank, numita Camdless-Bay, carese afla pe acelasi meridian cu Celebra Everglades, zona insalubra si cu o navigatie dificila. 
Evenimentele se petrec pe toata lungimea fluviului Sain-John, pe carese navigheaza cu ajutorul unor vapoare cu aburi uriase si a unor vase cu zbaturi, populatia saraca folosind insa barci sau pirogi indiene. In acele vremuri inca existau sufiecienti indieni care dadeau curajoase lovituri refugiindu-se apoi in Everglades.
James Burbank este proprietarul plantatiei Camdless-Bay, un om de 45 de ani, originar din nord care are o relatie speciala cu sclavii sai, avand grija de ei si respectandu-i. De aceea nu este bine vazut de ceilalti proprietari de plantatii, firi abuzive si abrutizate. Gilbert Burbank, fiul sau, dupa declansarea razboiului a plecat sa lupte pentru Uniune, fapt banuit de unii din ticalosii sudisti. Acest fapt punea in mare pericol atat familia Burbank( tatal James, mama si micuta Diana, sora sa) precum si pe cumnatul sau Edward Caroll, viitorul cuscru Walter Stannard si viitoarea nora, Alice Stannard)
Pericolul nu venea din partea oamenilor respectabili din Jacksonville ci din partea acelei paturi de albi buni de nimic, infractori si betivani, condusi de banditul sef de origine spaniola Texar. Ca intotdeauna in cazul unui conflict acest bandit reuseste sa puna mana pe putere in Jacksonville, devenind prim magistrat al orasului, el un mare infractor judecat de atatea ori. De fiecare data insa scapase deoarece putuse sa demonstreze ca se afla in alta parte, departe de evenimente, confirmat fiind de numerosi martori. Secretul sau, carese va dezvalui la finalul romanului, consta in faptul ca erau doi frati gemeni Texar care traiau ca si cum ar fi fost o singura persoana, pentru a avea mai mare succes in demersurile lor infractionale si criminale. 
Texar banuieste ca fiul lui James Burbank este inrolat la nordisti dar nu are dovezi si astfel incercarea sa de a il acuza de colaborationism pe tatal acestuia esueaza. In schimb ii intinde o capacana mestesugita provocandu-l sa isi elibereze sclavii daca tot se dadea atat de nordist. Orgoliul il face pe James Burbank sa accepte si sa isi elibereze sclavii. Dar imediat se da o hotarare de expulzare a acestora si astfel plantatia Camdless-Bay ramanea fara aparare in fata eventualelor atacuri ale banditilor. Sclavii de pe plantatie refuza sa plece si atunci este trimisa o trupa de raufacatori sub pretextul oficial de indeplinire a hotararii luate. Plantatia este devastata, multi negri sunt ucisi, insasi conacul lui James Burbank este incediat, si cand isi trimite familia sa se ascunda undeva pe malul fluviului, banditul Texar care cunostea toate cotloanele acestuia, este la post pandind si reuseste sa rapeasca pe micuta fiica a lui James Burbank, Diana impreuna cu sclava careavea grija de aceasta pe nume Zermah. 
Toate cautarile lui James Burbank pe toata distanta fluviului sunt zadarnice deoarece banditul Texar avea o ascunzatoare foarte buna, aproape de negasit, si era slujit de priceputul indian Squambo care cunoastea toate cotloanele fluviului, unde se strecura si noaptea cu piroga lui. Intr-o astfel de ascunzatoare le dusese Texar pe fetita si pe sclava rapita. 
Speranta lui James Burbank de a se linisti situatia statea in atacurile armatei unioniste care incercau sa ajunga la Jacksonville dar erau blocate de nivelul jos al apelor fluviului. Are loc insa o furtuna providentiala care ajuta navele unioniste sa cucereasca Jacksonville. In prealabil banditul Texar il prinsese pe fiul lui James Burbank, Gilbert care venise acasa sa isi vada mama care era extrem de bolnava de durere dupa rapirea micutei ei fetite Diana. Tribunalul de banditi ai orasului  Jacksonville ii condamna la moarte atat pe James Burbank cat si pe fiul acestuia, desi nu facuse mai mult decat sa isi viziteze mama bolnava, nefiind trimis in nici o actiune de spionaj.
Insa in noaptea dinaintea executiei, profitand de furtuna mentionata navele unioniste reusesc sa treaca si sa cucereasca Jacksonville, capturandu-l chiar si pe banditul Texar. Astfel situatia cunoaste o rasturnare spectaculoasa spre bucuria lui James Burbank. Insa bucuria este de scurta durata deoarece banditul Texarii sfideaza si nu spune unde este ascunsa fetita, negand ca le-ar fi rapit el. Are loc un proces dar Texar ca si pana atunci face proba ca fusese zarit in alta parte in noaptea atacului de catre mai multi martori si scapa din nou. Nimeni nici macar nu banuia ca are un frate geaman.
Dupa eliberare Texar si acolitii lui se refugiaza in Everglades luand si pe micuta Diana si pe sclava Zermah cu ei. Intr-un tarziu Gilbert cu ajutorul negrului Marte, sotul lui Zermah, bun cunoscator al fluviului, reusesc sa gaseascaascunzatoarea banditilor, dar imediat dupa ce acestia o parasisera. Aici gasesc un tanar negru pe moarte, caruia Zermah ii incredintase o scrisoare pentru stapanii ei, prin care ii instiinta de planurile banditului Texar si anume ducerea lor in Everglades, la izvoarele fluviului Saint-John pe insula Carneral. Aici cei doi Texar urmau sa se intalneasca si sa ticluiasca un plan de scapare spre sud. 
Porneste o palpitanta cursa de urmarire, intai pe fluviul Saint-John, apoi prin Everglades. Dupa ce fluviul devenit rau devine nenavigabil in adancurile Everglades-ului grupul de urmarire condus de Gilbert porneste pe jos si se intalnesc cu un comando unionist care il urmarea pe fratele geaman al lui Texar care distrusese o nava unionistasi masacrase pe aproape toti membrii echipajului. Cu ajutorul acestor trupe bine inarmate cei doi frati gemeni sunt prinsi dupa aventuri palpitante si sunt condamnati la moarte fiind impuscati. 
Astfel familia Burbank se poate reintoarce  la plantatia Camdless-Bay si sa isi reia firul vietii linistite si fericite mai ales ca acum razboiul fiind si el terminat Gilbert se poate intoarce si casatori cu iubita sa Alice Stannard. 

Reluam la final ideea ca razboiul civil american nu a avut ca si cauza exclusiva problema sclaviei trebuie sa mentionam adevarul istoric, pe care il putem observa toti cu ochiul liber, si anume: cea mai mare minciuna din a istoriei moderne si contemporane este faptul ca sclavia a fost desfiintata. Ea a fost desfiintata doar formal deoarece exploatarea fiintei umane de catre semenii sai continua cu o mare veselie si profitabilitate mai ales in tarile sarace sub forma: traficului de carne vie pentru prostitutie, a traficului de organe, a folosirii mainii de lucru ieftina, manipularea grosolana religioasa de copii. Situatia in lume este pe departe de a fi rezolvata dar speranta moare ultima.

Burbank-tatăl își lasă negrii să călătorească liberi și îi eliberează după ce este sfidat de partizanii sclaviei, în fruntea cărora se află dușmanul său de moarte, banditul Texar. Texar ajunge șeful magistraților din Jacksonville și îl acuză pe James Burbank de trădare și de pact cu armata nordistă, fiul său fiind înrolat în armata acestora. Texar dă și un decret prin care toți negrii liberi sunt obligați să părăsească statul, în caz contrar urmând a fi pedepsiți. Decretul este doar un pretext pentru o expediție de pedeapsă împotriva plantației Camdless-Bay, în care foștii sclavi sunt vânați și uciși, iar colibele lor sunt incendiate, în ciuda apărării eroice a lui James Burbank și a apropiaților săi (cumnatul său - Edward Carroll, viitorul cuscru - Walter Stannard și viitoarea noră - Alice).
Burbank speră să facă față dușmanilor săi până când armatele unioniste vor prelua controlul țării, vasele conduse de Dupont ajungând în Jacksonvillle cu ajutorul unei furtuni formidabile și avându-i la bord pe Gilbert, fiul lui Burbank și logodnicul Alicei, și pe Marte, fidelul slujitor negru al acestuia și un excelent cârmaci.
În cursul evenimentelor, Texar reușește să o răpească pe fiica cea mică a familiei Burbank, Diana, și pe fidela sa bonă neagră, Zhermah, care este soția lui Marte. Texar și acoliții săi fug în Everglades, urmăriți de bărbații din familia Burbank, de Marte și de un pluton unionist. Operațiunea de salvare a celor două persoane răpite este încununată de succes, iar cu acest prilej se deslușește și misterul alibiurilor cu ajutorul cărora Texar scăpa mereu de pedepsă, indiferent ce fapte abominabile comitea: Texar avea un frate geamăn. Prinși în flagrant, cei doi sunt executați de armata unionistă.

GASITI CARTEA PE:http://click-bazar.ro

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori