Cadouri din romania

Viata Slavitului Apostol Andrei

          Slavitul Apostol Andrei,cel dintii chemat,s-a nascut in cetatea ce se numeste Betsaida,care este linga Marea Galileei,in hotarul Zabulonului,din care semintie i se tragea si neamul. Cetatea era mica si neinsemnata
mai inainte,iar dupa rasarirea acestuia,a fratelui sau,verhovnicul Petru,si a lui Filip,s-a facut renumita si slavita. Si se numea evreieste Betsaida,ce se talcuieste "casa vinatorilor".Dupa cuviinta se numea asa,caci astfel era patria Sfintilor ApostoliPetru,Andrei si Filip,care au vinat peste pina au aflat adevarul,Care este Hristos.
          Deci dintr-o patrie neslavita ca aceasta au rasarit apostolii amindoi,avind un tata sarac,anume Iona,care,fiind sarac,a invata pe fiii sai mestesugul sau.Caci Iona era pescar si prindea pesti in Marea Galileei si prin alte iezre ce se aflau prin Galileea.Apoi Apostolul Petru a invatat mestesugul tatalui sau si dupa aceasta a luat de femeie pe fiica lui Aristobul,fratele Apostolului Varvana. Iar dumnezeiescul Andrei,lepadind toata tulburarea lumeasca,si-a ales sa petreca intru feciorie,nevoind sa se insoare.
          Auzind ca Ioan Inaintemergatorul Domnului,umbla prin locurile de pe linga Iordan si propovaduieste cerdinta si pocainta, Andrei s-a dus la dinsul si i s-a facut ucenic,ca dorea a se sui cu mintea sa la intelegeri mai inalte. De aceea n-a voit, precum ceilalti, sa petreca in tulburarile si grijile lumii. Caci auzind cuvintele proorocesti si avind sufletul sau curatit de pacate, acunoscut indata ca invatatura Botezatorului este din porunca lui Dumnezeu si ca este pricinuitoare de mintuire. Pentru aceasta i-a si urmat cu toata inima si cu totul si-a afierosit mintea sa invataturii lui Ioan.
          Deci,pentru ca sa nu se intimple ca ucenicii lui sa ramina fara sa cunosca desavirsit ca Hristos este Dumnezeu,sfintul Ioan Botezatorul a ales pe doi din ucenicii sai,care erau mai inalti cu intelepciunea.Adica pe slavitul si cinstitul Andrei si pe altul pe care l-am pomenit mai inainte si i-a trimis la Hristos sa-L intrebe :"Tu esti Acela pentru Care au scris proorocii ca are sa vie,sau pe altul vom astepta?"
          Dar Iisus Hristos, Care cunostea cele ascunse ale oamenilor,nici nu a ascuns cu totul cele pentru Sine,nici nu le-a descoperit dumnezeirea Sa, ci a voit sa le arate adevarul prin lucruri,iar nu prin cuvinte,ca singuri ei din lucruri  sa invete ca El, Care face minunile acestea, este Acela care va sa vie,spre mintuirea oamenilor.
          Fiind Ioan inchis in temnita, Hristos a plecat din Ierusalim si S-a dus la lacul Ghenizaretului. Acolo a aflat pe Andrei si pe Petru in corabie, cirpindu-si mrejele. Deci, Hristos nici nu le-a grait vreun cuvint aspru, fiindca L-au lasat si pe El si pe dascalul lor,Ioan, inchis in temnita -caci Dumnezeu fiind, cunostea ca saracia i-a silit pe dinsii sa lucreze-ci le-a zis:"Veniti dupa Mine si Eu voi face pe voi pescari de oameni.Iar ei lasindu-si mrejele, au urmat lui Hristos".  
          Deci Apostolul Andrei lasind toate,cu tot sufletul a urmat lui Hristos,mai inaintea celorlalti apostoli,fiind chemat la invatatura lui Hristos,pentru care s-a si numit"intai chemat".
Caci Andrei a inteles mai inainte din cartile cele proorocesti ca ,cu adevarat, El este Cel Care va sa vie .Mai ales, dupa ce a vazut boli nevindecate tamaduindu-se, pe orbi vazind,pe schiopi umblind, dracii izgonindu-se,pe morti sculindu-se din groapa, mai cu inlesnire decit din somn, numai cu porunca si cuvintul lui Hristos;asemenea si celelalte minuni ale lui Hristos,pe care este de prisos a le povesti cu de-amanuntul.
          Vazind apostolul ca Hristos Isi punea mina Sa pe ochiul orbului si vedea,poruncea dracilor si ca niste fum piereau,furtunile marilor le domolea;apoi umbla pe mare ca pe uscat si alte minuni preaslavite facea,a cunoscut si acrezut negresit ca Hristos este Dumnezeu adevarat.Acestea socotindu-le slavitul Apostol Andrei,era ucenic nedespartit a lui Hristos.Avea inca si osindire multa si rivna infocata,incit dorea sa si moara pentru numele Lui.
          Avind in sine mare dragoste catre Hristos,dascalul sau,fiind plin  de credinta si tare nadajduind in puterea Lui cea nebiruita,cu sirguinta s-a apucat de calatorie, pornind de la Ierusalim, ca sa mearga la fiecare din locurile pe care le-am zis (in toata Bitinia).A luat cu sine si pe niste ucenici din cei 70 de apostoli,pe care i-a socotit indeminatici la propovaduire.
          Dupa multi ani de propovaduire Sf Apostol Andrei este rastignit pe cruce de catre antipatul Egheat.Si asa s-a sfirsit sfintul batrin ,fiind plin de zile, ca a trait ca la 80 de ani. Ca asa se cadea, ca adevaratul ucenic a lui Hristos, apostol fiind, cu sfirsit mucenicesc sa-si savirseasca drumul propovaduirii. Iar uritul de Dumnezeu Egheat,de indracire fiind cuprins, de  demonii cei slujiti si cinsti de dinsul, vrednice rasplatiri a luat, ca s-a suit in virful unui deal inalt si de acolo cazind jos paginul,s-a zdrobit si-dupa cum a zis dumnezeiescul David- s-au risipit oasele lui linga iad.
          Aceasta este viata si petrecerea Sfintului Apostol Andrei,acestea sunt povestirile cele dupa puterile noastre,despre ucenicul lui Hristos, cel ditai chemat.Asa a petrecut sfintul,asa a fost nevoit, asa a schimbat vinarea de pesti pe vinarea de oameni, asa a dobindit imparatia cerului si acum se odihneste si se veseleste intru imparatia cea rinduita de Invatatorul sau,dupa cum sigur i s-a fagaduit zicind:"Si Eu va fagaduiesc voua, precum mi-a fagaduit Mie Tatal Meu,Imparatie".

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori