Cadouri din romania

LACURI GLACIARE DIN EUROPA

Perioada Cuaternara a fost caracterizata printr-o glaciatiune importanta, când calotele glaciare imense au acoperit nordul Americii, Europei si Asiei. In Europa , in urma severei raciri climatice, pe crestele înalte ale Pirineilor, Alpilor si Carpatilor s-au instalat ghetari montani de diferite tipuri (alpin, pirinean, de platou), ghetari care au modelat relieful. Procesele de eroziune si acumularea glaciara ce au insotit acest fenomen au determinat aparitia diferitelor forme de relief, dintre care se remarca circurile si vaile glaciare. In urma actiunii erozive, la obarsia vailor glaciare se formeaza niste
excavatii circulare, flacante de abrupturi, denumite circuri sau caldari glaciare. Dupa retragerea ghetarilor, in aceste excavatii se acumuleaza apa, dând astfel nastere lacurilor glaciare de circ (iezere).Lacurile mai pot fi întâlnite si pe vaile glaciare , in spatele unor morene sau praguri glaciare ce au actionat ca niste baraje in calea apei, permitand acumularea acesteia.Vaile glaciare sunt o prelungire a circurilor, niste forme de eroziune create de limba ghetarului, initial acesta fiind niste vai fluviatile montane.
Ghetarii au sapat bazine adânci in stâncile pe care le adaposteau , bazine care s-au umplut de apa in urma topirii ghetii. Molozul depozitat de catre acestia a provocat stavilirea unor vai si ,in final, formarea unor lacuri. O mare parte din lacurile din nordul Angliei au luat nastere prin acest proces.
Lacurile care provin in urma topirii ghetarilor sunt foarte des întâlnite in emisfera nordica, fiind rezultatul glaciatiunii cuaternare. Majoritatea lacurilor din Marea Britanie au luat nastere in acest mod, precum si cele aproximativ 60000 de lacuri din Finlanda si cele din Alpii Italieni.
Astfel de lacuri se întâlnesc si la noi in tara in Muntii Fagaras, munti care pastreaza cea mai mare suprafata modelata de ghetari cuaternari. Aici , glaciatiunea a avut o extensiune pe ambii versanti iar cele peste 70 de lacuri glaciare sunt insirate de o parte si de alta a crestei principale intre vârfurile Ciortea(2472m) si Urlea(2473m).Cea mai mare parte a acestor lacuri se afla la peste 1950m altitudine si sunt grupate in câteva complexe glaciare cum ar fi: complexul glaciar Ciortea-Avrig , complexul glaciar Negoiu-Caltun , complexul glaciar Balea-Capra sau complexul glaciar Podraga. Pe lânga Muntii Fagarasi
in România se mai gasesc lacuri glaciare îndeosebi in Muntii Retezat –Godeanu. Numeroasele sale acumulari lacustre sunt formate in circurile sau pe vaile glaciare , in spatele unor praguri glaciare sau acumulari morenice. In Retezat se întâlnesc cele întâlnesc cele mai multe lacuri glaciare din toti Carpatii peste 65 , cele mai multe dintre ele fiind grupate in mai multe complexuri
glaciare (complexul glaciar Pietrele , Circul si Valea Pietrele , Circul Stanisoara, Circul si Valea Rea , Circul Galesul , complexul Judele, complexul glaciar Lapusnicul Mare), cele mai importante fiind Pietrele, Judele si Lapusnicul Mare.
In raport cu Retezatul ,Muntii Godeanu si Tarcu sunt dispusi sub forma unor uriase potcoave.Circurile si vaile glaciare din Muntii Godeanu fac parte din complexul glaciar Lapusnicul Mic, ce are in alcatuirea sa o serie de acumulari lacustre de origine glaciara. Lacul Barascu Mare (Zanoaga Lungita) se gaseste la 1860m altitudine, in cea mai mare caldare glaciara de pe versantul nordic al muntelui Borascu,sub un abrupt de circa 150m.
Nu numai România se poate lauda cu lacurile glaciare ci si Germania. Un lac glaciar de aici este lacul Konigssee , despre care se spune ca este cel mai curat lac al nemtiilor.Ca si celelalte lacuri din Bavaria , si acesta este un lac de vale glaciar. In timpul ultimei glaciatiuni (Wurm) , au luat nastere cuvetele lacustre in care , in postglaciar, s-au format aceste salbe de lacuri prealpine de vale , care sporesc enorm valoarea turistica a sudului Germaniei si Austriei. Înaintarea ghetarilor in Alpi este marcata de asa-numitele morene terminale , ce sunt oprite pe vai la latitudini joase. Aceste morene terminale au format baraje , in spatele carora s-a format salba de lacuri glaciare de vale. Konigssee are o forma alungita (8 km lungime si 1,2 km latime maxima) ce se datoreaza modului in care ghetarul a modelat valea. In potglaciar , ghetarul a alunecat spre sud pana la locul denumit Soletalm , unde s-a stabilizat. Aici s-a format Obersee ,un lac de dimensiuni mai mici si forma circulara.

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori