Cadouri din romania

Mausoleul din Halicarnos

Mausoleul din Halicarnas, considerat cea de-a cincea minune a lumii, este situat in orasul Bodrum (in sud-vestul Turciei). Acest mausoleu-mormant a fost ridicat din ordinul Artemisei, sotia regelui Mausoleu, satrap al Cariei, dupa moartea acestuia, in anul 353 i.Hr. A incredintat aceasta lucrare celor mai cunoscuti artisti ai timpului : arhitectilor Satyros si Pythéos, sculptorilor Scopas, Timothéos, Bryaxis si Léocharès.
Mormantul nu a fost finalizat decat dupa moartea Artemisei (350 i.Hr.). Cu o inaltime totala de aproximativ 43 m, acesta era inconjurat de 36 de coloane. In varful lui se afla o piramida decorata cu o cvadriga de marmura. Camera funerara contine, fara indoiala, mormintele lui Mausoleu si al Artemisei. Friza care reprezinta lupta grecilor cu amazoanele si centaurii este atribuita marelui sculptor Scopas.
Acest monument a rezistat pana in sec. XIV, cand a fost distrus de un seism puternic. In sec. XV cavalerii ordinului de Malta au invadat regiunea si au hotarat sa construiasca aici o fortareata. Din 1494, acestia incep sa foloseasca pietrele mausoleului pentru ridicarea noului edificiu. Fortareata exista si astazi la Bodrum, iar in peretii ei se observa pietre sculptate si marmura provenind din fosta cladire a mausoleului. Arheologii englezi au executat sapaturi in situl arheologic in anul 1857 si au descoperit fragmente importante de sculpturi, datand din perioada mausoleului. Acestea sunt expuse in prezent la British Museum de la Londra.

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!

Aici gasesti icoane ajutatoare in examene!
Icoane ortodoxe
 
 
 
eXTReMe Tracker
Bloguri, Bloggeri si Cititori